Traian Basescu a decorat Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti

fac de drept.jpgPresedintele Traian Basescu a decorat, miercuri, Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti cu ordinul Meritul pentru Invatamant, in grad de mare Ofiter, in semn de apreciere pentru activitatea meritorie avuta de-a lungul celor 150 de ani de existenta.

De asemenea, prezent la ceremonia de aniversare a Facultatii, seful statului a anuntat decorarea cu ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler a Colegiului juridic de studii europene, in semn de apreciere pentru activitatea meritorie, dar si pentru a marca sarbatorirea a 15 ani de existenta.

Cu aceeasi ocazie, presedintele a inaugurat emisiunea filatelica aniversara prilejuita de implinirea a 150 de ani de la infiintarea Facultatii de Drept din Bucuresti. In cadrul discursului rostit cu ocazia ceremoniei, Basescu a aratat ca 1859 nu a fost doar anul in care domnitorul Cuza a semnat decretul de infiintarea a Facultatii de Drept, ci si un an marcant pentru istoria romanilor si pentru statul roman modern.

“Atunci, ca si astazi, Romania simtea nevoia unei mai bune organizari si functionari a institutiilor statului pentru a permite acestuia sa progreseze si sa se modernizeze. (…) Atunci, ca si astazi, pentru a raspunde noilor cerinte ale societatii aflate intr-o permanenta transformare se impunea reformarea invatamantului, aspect ce intotdeauna a nascut aprigi dispute intre adeptii traditionalului si inovatori”, a spus presedintele.

El a apreciat ca, prin infiintarea facultatii, invatamantul de drept a trecut intr-o noua etapa. A evidentiat, totodata, ca, de-a lungul timpului, Facultatea de Drept s-a facut remarcata prin absolventii sai, teoreticieni sau practicieni, de o deosebita valoare, precum Mircea Djuvara, Vintila Dongoroz, Ion Filipescu, Traian Ionascu, Tudor Popescu, Constantin Stoicescu, Nicolae Titulescu. Traian Basescu a remarcat ca Facultatea de Drept a reprezentat un punct de pornire in cariera pentru importanti oameni de stat, adaugand ca printre acestia s-au numarat cinci prim-ministri, 20 de ministri ai justitiei si 12 membri ai Academiei Romane. Seful statului a mai subliniat ca misiunea asumata de dascali nu este una usoara, in conditiile in care formeaza generatii de magistrati, avocati, notari, executori judecatoresti, calificari ce implica un mare grad de responsabilitate. El a adaugat ca eficienta institutiei a fost recunoscuta si la nivel international, subliniind prezenta unor juristi romani in organisme internationale, precum CEDO, Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene, Curtea Internationala de Justitie, ONU.


“Important este insa ca acest standard de calitate, consolidat in timp, sa nu scada. In plan international, consolidarea colaborarilor cu alte institutii similare de prestigiu din strainatate reprezinta o modalitate de a participa la edificarea unei unitati europene a invatamantului, pe baza unor standarde comune si predictibile”, a mai spus seful statului. Traian Basescu a multumit decanului Facultatii de Drept pentru invitatia de a participa la un eveniment de o importanta deosebita pentru invatamantul superior romanesc si a felicitat atat conducerea facultatii, cat si corpul profesoral pentru rezultatele obtinute de-a lungul timpului in formarea unor profesionisti de valoare.AGERPRES