Profesorii din Cluj nu vor recupera zilele fara plata impuse

profesori-cancelarie.jpgProfesorii clujeni nu isi pot explica faptul ca li se pretinde sa recupereze zilele fara plata impuse si sunt decisi sa nu mai presteze nici o munca daca nu vor fi remunerati, a declarat presedintele Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar clujean, prof. Lucia Cojocaru.

Ea a aratat ca salariile cadrelor didactice sunt foarte mici raportat la efortul pe care il depune un profesor, profesorii tineri avand retributii de 800-900 de lei. Cu toate acestea, salariile le vor fi reduse fortat cu 15,5% in noiembrie si decembrie, adica exact atunci cand o familie are nevoie de mai multi bani.

”Legea 329/2009 nu numai ca obliga cadrele didactice sa intre intr-un concediu fortat, dar contine o sintagma neintalnita pana acum, respectiv ‘zile libere fara plata’. In Codul muncii si in alte acte normative se spune ‘concediu’ si ‘zile libere’. Daca este sa se respecte legile, dar din pacate nu se face acest lucru in Romania, atunci si Legea 221 – declarata conforma cu legea fundamentala de catre Curtea Constitutionala -, prin care se acorda o majorare cu 50% a salariilor profesorilor, trebuie respectata. Intrebam, justificat, daca legile se aplica aleatoriu in Romania” – a spus Lucia Cojocaru. Liderul sindical a amintit ca in judetul Cluj, in luna septembrie, au fost reduse 485 de posturi.

“De ce mai este nevoie de o noua curba de sacrificii, acum, in ajun de sarbatori de iarna?”, se intreaba Lucia Cojocaru. Potrivit acesteia, toate cele trei note trimise de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovatiei (MECI) la inspectoratele scolare din judete sunt, asa cum au confirmat si juristii cu care sindicatul s-a consultat, doar informale, si nu acte juridice. De altfel, notele nu sunt semnate de departamentul juridic al MECI. Ultimele doua note au tinut cont si de sesizarile adresate ministerului de sindicate in privinta incalcarii unor drepturi, a explicat presedintele Sindicatului Liber.


Totodata, Lucia Cojocaru a aratat ca in majoritatea unitatilor scolare directorii si cadrele didactice sunt intr-o deruta generala. Directorii sunt pusi intr-o situatie jenanta, pentru ca sunt, la randul lor, dascali. Potrivit Legii 329/2009, ei trebuie sa decida, de comun acord cu angajatii, care vor fi modalitatile de reducere a cheltuielilor pe aceste doua luni ale anului.

”Nici MECI, nici inspectoratul scolar nu sunt angajatorii, ci directorii unitatilor de invatamant. (…) Pe de alta parte, am constatat ca in privinta zilelor fara plata din decembrie se incalca Legea 329, care prevede un maximum de patru zile libere fara plata, or, din 14 pana in 18 decembrie sunt cinci zile neplatite” – a subliniat liderul sindical.


Profesorii clujeni considera, de asemenea, dupa consultarile avute cu magistratii, ca este incorect sa se reduca cheltuielile salariale cu 15,5% in noiembrie, de vreme ce Legea 329 a aparut numai la jumatatea acestei luni.


In opinia sindicalistilor, ar fi fost corect ca reducerea sa fie de 9,8%, si nu 15,5%. Din punctul de vedere al Luciei Cojocaru, este ciudat faptul ca desi multe dintre scoli dispun de fondurile necesare acordarii drepturilor salariale, trezoreriile au primit dispozitii sa se diminueze cheltuielile de retributie cu 15,5%. Profesorii vor avea parte si in 2010 de un salariu diminuat, ca urmare a aplicarii Legii salarizarii unice, in care nu mai apar drepturile obtinute prin contractul colectiv de munca, respectiv sporurile care se cuveneau de drept cadrelor didactice, a mai aratat ea. Municipalitatea a anuntat joi ca angajatii unitatilor de invatamant preuniversitar din Cluj-Napoca vor primi, in luna decembrie, tichete cadou in valoare de 150 de lei din fonduri provenind de la bugetul local, in care a fost prevazuta suma de 1.500.000 de lei pentru Sarbatorile de Paste si de Craciun din 2009. In unitatile de invatamant preuniversitar din Cluj-Napoca lucreaza 5.456 de profesori, cadre auxiliare si nedidactice. AGERPRES