Solicitari duble pentru bursele “Eugen Ionescu” la Iasi

univ_cuza_is.jpgReprezentantii Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a primit 150 de solicitari de accept de la studenti din Camerun, Coasta de Fildes, Burkina Faso, Benin, Maroc, Senegal, care cereau dreptul de a studia. Vasile Isan, rectorul UAIC, a declarat, vineri, ca acest numar este dublu fata de cererile de anul trecut, cand universitatea ieseana a gazduit pentru prima data bursieri “Eugen Ionescu”.

In total, sustine Isan, UAIC a emis 46 de scrisori de accept, dintre care 33 pentru studii doctorale, iar 13 pentru programe de studiu postdoctorat.

Programul se adreseaza doctoranzilor si cercetatorilor din statele membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF). Durata unei burse este de la trei la cinci luni, incepand cu 1 aprilie 2010, in functie de amploarea proiectului de cercetare. Potrivit sursei citate, pe baza acestor scrisori de accept, studentii pot depune un dosar complet la Agentia Universitara Francofona – organizatia care desfasoara programul de burse “Eugen Ionescu”.


In ceea ce priveste domeniile de studiu, au fost preferate geografia, geologia (unde au fost acceptate 14 cereri), economia (13 cereri acceptate) si dreptul (unde au fost trimise opt scrisori de accept). De asemenea, trei dintre cei care au fost bursieri “Eugen Ionescu” anul trecut si-au exprimat intentia de a reveni la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”.


La 23 septembrie a fost lansat apelul la candidaturi pentru aceste burse pe anul universitar 2009-2010, data limita pentru depunerea dosarelor de candidatura fiind 11 decembrie. Fiecare candidat trebuie sa contacteze una dintre cele 22 de universitati romanesti gazda si, odata acceptat de aceasta, sa isi depuna dosarul de candidatura la biroul regional AUF de care apartine universitatea sa de origine.


Toate dosarele de candidatura sunt transmise de birourile regionale ale AUF la Biroul Regional pentru Europa Centrala si Orientala al AUF, cu sediul la Bucuresti. Ulterior, are loc selectia dosarelor pe criterii stiintifice, realizata de o Comisie Regionala de Experti, apoi selectia finala a dosarelor, realizata de o comisie mixta, in care Ministerul Afacerilor Externe are putere de decizie. In final, se publica rezultatul procedurii si numele bursierilor selectionati. AGERPRES