UBB inainteaza spre cifra 502 din clasificarea Shanghai

univ_bolyai_2008.jpgIerarhizarea Shanghai include 502 institutii de invatamant superior, iar Universitatea Babes-Bolyai se afla acum in jurul pozitiei 600, tinta urmatorilor doi ani fiind sa ajunga in pozitia 550, sustine rectorul UBB, prof. univ.dr. Andrei Marga..

Potrivit universitarului clujean, clasificarea Shanghai (Academic Ranking of World Universities) are in vedere un singur criteriu, productia stiintifica per capita, dar acesta este cel mai bun sintetizator al valorii intelectuale a unei personalitati, institutii, facultati sau catedre universitare.

Clasificarea Shanghai, promovata in China, este, practic, singura clasificare mondiala pe toate domeniile universitare. Ea tine cont de calitatea excelenta a educatiei, precum absolventi cu Premii Nobel si Field Medals. In privinta calitatii personalului didactic, clasificarea Shanghai ia in considerare evidentele Institutului de Standardizare Internationala (ISI Thomson) din SUA, care, de foarte multi ani, clasifica publicatiile din intreaga lume, aproximativ 10.000 de astfel de aparitii cu caracter stiintific fiind grupate in patru categorii distincte. Un alt indicator este productivitatea stiintifica a institutiei, ce depinde de volumul cercetarilor realizate de fiecare cadru didactic in parte.


Cele 119 universitati romanesti – de stat si particulare, autorizate si acreditate – nu au intrat pana in acest moment in clasamentul Shanghai. Rectorul UBB considera ca includerea universitatilor romanesti in ierarhia internationala nu este usoara, concurenta fiind puternica, in care ”toti alergatorii maresc viteza”.

”Publicarea este foarte importanta, fara ea o universitate nu exista. Dar conteaza semnificatia a ceea ce s-a publicat. In ierarhizarile internationale – Shanghai, Der Spiegel sau The Time, sunt favorizate universitatile care au inclusa medicina, pentru ca aceasta este legata de cercetarile biomedicale, de biotehnologii, iar la ora actuala aici se produce marea literatura inovativa. Dintre universitatile americane care domina scena, numai doua nu au medicina, respectiv Princetown si California Institute of Technology (Caltech)”, arata Andrei Marga. In al doilea rand, pentru a intra in prima suta de universitati din lume trebuie sa existe cel mult opt studenti la un post didactic.

Romania sunt, in prezent, 22 de studenti si se incearca diminuarea la 20, ceea ce se va face cu un efort financiar considerabil. Apoi trebuie sa fie un raport de unu la unu intre cadrele didactice si personalul care sprijina activitatea acestora, respectiv secretariate, administratori, etc.

”Accederea in prima suta de universitati din lume implica, de asemenea, o cheltuieli anuale per student de 30.000 de dolari, iar la o populatie studenteasca de pana la 30.000 de studenti trebuie sa fie disponibil un buget anual de 1,5 miliarde de dolari”, arata rectorul UBB. In opinia prof. Marga, este imposibil sa compari un institut de medicina cu o academie de arta sau cu o universitate comprehensiva. Pe de alta parte, o universitate are de realizat in acelasi timp mai multe tinte, de la invatamantul de calitate, la invatarea performanta, asigurarea cercetarii stiintifice competitive, asigurarea succesiunii, a inovatiei tehnologice, precum si prezenta cu opinii in viata publica, stiintifica si culturala.

”Din acest motiv, ierarhizarea universitatilor este foarte dificila, iar pana la aceasta ora, toate ierarhizarile facute in lume sunt, inevitabil, partiale. Masurarea performantei universitatii se face usor atunci cand este vorba de productia stiintifica per capita, dar se face foarte greu cand este vorba de impactul cultural sau social al universitatii”, arata Andrei Marga.

Pasii facuti de UBB spre tinta “502” din clasificarea Shanghai vizeaza ameliorarea angajarii pe piata muncii a absolventilor, acesta fiind un indicator important. UBB are, anual, peste 80% de absolventi angajati in diverse institutii. Infrastructura universitatii este considerata si de evaluatori americani drept competitiva. In materie de publicatii in sistemul ISI Thomson, UBB are anual 1.600 de studii aparute in reviste de mare calibru, iar in 2010, institutia aplica, in premiera nationala, si o ”Strategie a obtinerii si consacrarii excelentei” in performantele sale.

”Vom sti la finele lunii ianuarie, dupa contabilizarea tuturor studiilor ISI Thomson publicate de profesori si doctoranzi in 2009, daca saltul universitatii a fost puternic, precum pare potrivit mai multor indicii. In 2008 si 2009 s-a ameliorat si proportia studentilor ce revin unui cadru didactic, in prezent rata fiind de 22 de studenti la un cadru didactic. In ceea ce priveste personalul atasat partii didactice, suntem acum la 2.800 de posturi didactice la 950 de angajati. Urmeaza sa facem angajari in 2010 pentru a ajunge la 1,8 personal nedidactic la un post didactic. Finantarea insa este problema cea mare: pana la 1,5 miliarde de dolari pe an este un drum greu. In 2008 am operat cu 110 milioane de euro. Bilantul pe 2009 se definitiveaza in aceste zile. Dar haltera trebuie sa fie ridicata mult mai sus”, spune Andrei Marga. AGERPRES