Avertizoare seismologice in scolile vechi din Bucuresti

avertizor seismic.jpgScolile vechi, considerate monumente istorice si inscrise in Programul de reabilitare al Bancii Europene de Investitii derulat de Primaria Capitalei vor beneficia de sisteme de avertizare a cutremurelor.

Primarul general, Sorin Oprescu, a anuntat luni, cu ocazia unei vizite la patru unitati de invatamant aflate in lucrari de reparatii in cadrul programului european, ca pentru inceput un avertizor a fost deja instalat la Liceul “Dimitrie Cantemir”, urmand apoi sa beneficieze de acest sistem si Scoala Centrala, Colegiul National “Mihai Viteazu” si Liceul “George Enescu”.

“Este un sistem care avertizeaza cu 40-60 de secunde personalul administrativ din scoli de aparitia unui cutremur mai mare de 5,5 grade, pentru a se putea lua in timp util masuri antipanica. Vorbim despre cladiri vechi in care accesul pe etaj se face pe o singura scara si atunci trebuie evitata panica” – a explicat Oprescu.

Aflat in vizita la Liceul “Dimitrie Cantemir”, edilul Capitalei a cerut firmei constructoare sa lumineze cladirea si sa finalizeze la termen lucrarile, inclusiv la amfiteatrul nou realizat in cadrul proiectului de renovare. La aceasta unitate de invatamant operatiile de reabilitare si refacere au inceput in aprilie 2007 si se preconizeaza ca se vor incheia, potrivit directorului general al Directiei de Investitii, Bogdan Hreapca, in circa o luna si jumatate. “Se mai lucreaza la incaperile administrative, s-a facut deja reabilitarea cladirii si a salii de sport. La mansarda au fost infiintate spatii suplimentare si laboratoare. In ceea ce priveste dotarile totul este finalizat” – a spus Hreapca. Edilii Capitalei au aratat ca la preluarea mandatului acest liceu avea lucrarile finalizate sub 20 la suta. AGERPRES