Aproape trei sute de posturi din Hunedoara vor fi reduse din sistemul de invatamant

lautaru alexandru.jpgUn numar de 280 de posturi vor fi reduse din sistemul de invatamant al judetului Hunedoara, incepand cu 1 septembrie, mai multe scoli si licee urmand sa fie comasate.

”Din cele 280 de posturi ce vor fi reduse vor fi afectati 20 de profesori titulari, iar 10 dintre ei se afla in pragul pensionarii. Prin urmare, nu vor fi probleme cu personalul titular din invatamantul hunedorean”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, inspectorul scolar general Alexandru Lautaru.

Cele mai multe comasari vor in municipiul Hunedoara si satele apartinatoare, unde, din 10 scoli generale vor mai ramane 5, ca efect al numarului mic de elevi. In municipiul Deva vor mai ramane 9 din cele 11 licee, dar nu vor fi efectuate comasari de scoli generale. Comasari de unitati scolare vor mai fi efectuate in zona Vaii Jiului, la Petrila, Petrosani si Uricani. Pe de alta parte, sindicatele afirma ca reducerea numarului de posturi si comasarile de scoli trebuie sa tina cont si de perspectiva anilor urmatori, in paralel cu majorarea sumelor alocate pe elev.


”Nu se folosesc argumente corecte pentru ca Inspectoratul Scolar doreste sa se incadreze, din punct de vedere contabil, in costuri, fara sa se tina seama de perspectiva anilor viitori. In plus, valoarea costului standard pe elev este mai mica decat cheltuiala medie efectuata in anii trecuti. Aceasta subfinantare va duce la blocaje pentru ca in scolile mici nu vor ajunge banii”, a explicat presedintele Sindicatului Invatamant Preuniversitar Hunedoara, Paul Rusu. In prezent, in judetul Hunedoara invata 72.524 de elevi, numarul de posturi fiind de 6.954. AGERPRES