Ministrul Educatiei s-a intalnit cu reprezentantii ANCS si ai consiliilor din cercetare

Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Petru Funeriu, s-a intalnit vineri, la sediul ministerului, cu presedintele ANCS, Adrian Curaj, si cu conducatorii consiliilor consultative asociate ANCS-CNCSIS, Colegiul Consultativ CDI, Consiliul Inovarii si ai agentiilor de finantare din domeniul CD-Agentia Manageriala pentru Cercetare Stiintifica, Inovare si Transfer Tehnologic-AMCSIT, Centrul National de Management Programe-CNMP, Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare-UEFISCSU.

In cadrul sedintei au fost analizate si dezbatute recomandarile concrete ale organismelor invitate, referitoare la perspectiva derularii programelor CDI in anul 2010 (stabilirea modalitatilor de finantare pentru proiectele aflate in derulare, lansarea noilor competitii la programe, lansarea procesului de evaluare intermediara), informeaza un comunicat de presa remis AGERPRES.


“Exista o importanta risipa de fonduri prin programele de cercetare, cunoscuta pana la nivelul factorilor de decizie, pentru ca in multe cazuri s-au finantat proiecte necompetitive pe plan international. Pentru a se evita, pe viitor, astfel de lucruri trebuie regandit modul in care se fac evaluarile prin care se acorda proiecte. Este necesara implicarea masiva a evaluatorilor internationali si in cazul in care nu exista resurse trebuie facuta o filtrare prealabila a proiectelor prin impunerea unor indicativi cantitativi minimali cu relevanta internationala pentru activitatea anterioara a directorilor de proiecte. De asemenea, este necesara debirocratizarea urgenta a sistemului de administrare a proiectelor, o mai mare transparenta a alocarii banilor publici pentru cercetare”, a declarat ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu, in cadrul intalnirii de vineri.AGERPRES