Facem suficient sport?

sala de sport.jpg
Un articol de Tiberiu Farcas

Consiliul de Administratie al USAMV a acceptat propunerea colectivului de profesori de sport de a infiinta Clubul sportiv „Agronomia”. Multi dintre studentii USAMV neglijeaza insa orele de sport iar in curand vor un cadru in plus de a face miscare.

Reinfiintarea Clubului Sportiv „Agronomia” va oferi un cadru in plus studentilor amatori de sport din USAMV. Pe langa cursurile obligatorii toti cei care iubesc miscarea vor avea ocazia sa activeze intr-un cadru organizat. Deja echipa de baschet a viitorului club a participat la turneul „Gheorghe Roman”. „Daca avem oare la USAMV un student campion national la escalada, si noi nu stim? Il aducem la noi la club si ii oferim sprijin. Asteptam sa faca sport mai mult toti studentii universitatii” spune initiatorul acestui demers, profesorul de sport Horia Rotaru, sef de lucrari la USAMV Cluj.

Clubul Sportiv Agronomia a fost desfiintat din ordin al Ministrului in 1984 dupa o activitate de 30 de ani! In perioada existentei a participat la mii de competitii sportive inclusiv Agronomiada. Ideea colectivului de profesori de sport, de a infiinta un club e in curs de materializare si se asteapta sentinta de infiintate a clubului. Statutul va cuprinde un areal larg de sectii sportive, de la fotbal la baschet si de la alpinism la hochei sau escalada. „Suntem sustinuti de conducere pentru ca toate lumea isi da seama ce important este ca studentii sa faca sport.

USAMV va fi a treia universitate, dupa UBB si UTCN care va avea un club sportiv” mai spune Horea Rotaru. O echipa de baschet a USAMV a participat deja la turneu amical „Gheorghe Roman” la Sala Sporturilor.

Studentii, slab pregatiti fizic

Discutia deviaza spre atitudinea studentilor fata de sport dupa ce o studenta aduce o motivare ca nu a putut venit la un curs.”Studentii nu inteleg ca orele de sport sunt obligatorii, sunt la fel ca orice materie, ba mai mult, te si tonifica. Miscarea e sanatoasa. Din pacate, majoritatea slab pregatiti din liceu, se vede lipsa orelor de sport. Fetele trag procentele celor care nu fac sport dar avem si studenti care vor sa faca sport dar de multe ori sala e foarte aglomerata.

Noi am propus un proiect de sala nou, modern, pentru ca de multe ori sala e atat de plina incit abia ne ajunge sa satifacem cursurile. Nu e proiectata la dimensiuni regulamentare deci nu se pot face competitii sportive oficiale. De multe ori nu e suficienta nici pentru activitatea didactica” explica profesorii de sport. In afara de sala USAMV mai dispune de teren de fotbal sintetic, teren de tenis sintetic. „Ar mai fi nevoie si de un bazin pentru a face un circuit complet de educatie fizica” au mai spus profesorii de sport.

Universitatea ofera oricarui amator de sport posibilitatea de a juca minifotbal, contra cost pe terenul sintetic. La Sala de sport, recent, a fost in premiera inaugurat cursul de aerobic Kangoo Jumps, inaugurat de Prof. Brandusa Rusu – preparator universitar USAMV. Colectivul de sport este compus din Prof. Horia Rotaru – Sef lucrari, Prof. Mihai Orban – lector univ., Prof. Oana Orban – asistent universitar si Prof. Brandusa Rusu – preparator universitar.