Dascalii din Covasna se tem ca finantarea per capita va incuraja indisciplina la elevi

violenta in scoli.jpgNoul sistem de finantare a invatamantului, care va intra in vigoare din toamna acestui an, a generat temeri in randul dascalilor din judetul Covasna, care cred ca elevii vor fi si mai greu de stapanit din momentul in care vor fi constienti ca scoala primeste bani in functie de numarul elevilor inscrisi.

Printre acesti dascali se numara si directoarea Grupului Scolar “Constantin Brancusi” din Sfantu Gheorghe, Rodica Parvan, care, la o intalnire cu conducerea Inspectoratului Scolar, a intrebat retoric cum va mai putea fi aplicat regulamentul scolar daca elevii vor afla despre finantarea per capita si, implicit, despre faptul ca scoala va pierde bani la fiecare elev care paraseste institutia.

Cu alte cuvinte, cum vor mai putea fi exmatriculati elevii indisciplinati si ce garantii exista ca acestia nu-si vor lua “nasul la purtare”. Sefa Inspectoratului Scolar Judetean Covasna, Keresztely Irma, este de parere ca exista suficiente parghii pentru ca elevii sa fie tinuti in frau si ca cei care cred ca scoala va fi cea care va avea de pierdut daca ei nu vor frecventa cursurile se insala.

“Daca ii lasam repetenti raman tot in scoala”, a spus Keresztely Irma. Guvernul a decis ca din anul scolar 2010-2011 finantarea invatamantului sa se faca in functie de numarul de elevi inscrisi, standardele de cost fiind stabilite prin aplicarea unor coeficienti de diferentiere pentru fiecare nivel de invatamant, filiera, profil, specializare sau domeniu, in functie limba de predare si de alti indicatori specifici, cum ar fi mediul urban sau rural. Spre exemplu, la invatamantul gimnazial din mediul urban, sectia romana, s-a stabilit un standard de cost de 2.857 lei/elev/an.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Covasna , Henning Laszlo, a declarat ca odata cu aplicarea noului sistem de finantare fie va incepe o lupta intre scoli pentru racolarea elevilor, fie se va trece la restructurarea retelei scolare si desfiintarea scolilor sau a sectiilor nerentabile din cauza deficitului de elevi si comasarea lor cu alte unitati de invatamant. AGERPRES