Bani insuficienţi pentru salariile profesorilor din Zalău

profesori2.jpgSumele alocate de la bugetul de stat pentru învăţământul din Zalău, cu 20% mai mici faţă de 2009, au fost apreciate de către municipalitate ca fiind insuficiente pentru plata până la sfârşitul anului a salariilor cadrelor didactice.

“Preconizăm că vor fi probleme cu plata salariilor profesorilor în cursul anului. Conform legii, nu mai putem completa aceste sume de la bugetul local, iar sumele alocate nu vor mai fi rectificate. Vor rămâne cadre didactice cu plata parţială sau chiar fără plata salariilor”, a declarat vineri Radu Căpâlnaşiu, primarul Zalăului.

Conform unui referat al Direcţiei Economice a primăriei Zalău, prezentat vineri în cadrul şedinţei de Consiliu Local în care s-a aprobat planul de şcolarizare, nu se poate asigura plata salariilor până la sfârşitul anului în curs în condiţiile scăderii sumelor alocate pentru plata drepturilor salariale ale profesorilor, de la 47.864.000 de lei în 2009 la 37.714.000 de lei în 2010, la care se adaugă faptul că reducerile numărului de clase şi de personal se vor face numai din luna septembrie.

Conform planului de şcolarizare aferent unităţilor de învăţământ din Zalău pentru anul şcolar 2010-2011, avizat în comun de căre primărie şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) şi aprobat vineri, după mai mult de o oră de dezbateri, în viitorul an şcolar vor fi reduse trei grupe de grădiniţă, patru clase a I-a şi trei clase a V-a. S-a ales reducerea claselor de început, considerându-se că acest lucru nu este posibil la clasele deja formate în anii anteriori. “Ceea ce facem noi acum este o reacţie impusă de scăderea populaţiei şcolare”, a apreciat Ioan Abrudan, inspector şcolar general în cadrul ISJ Sălaj.

Pe de altă parte, Abrudan a dat asigurări că, în ciuda diminuării numărului de clase, “nici un cadru didactic titular nu va rămâne pe dinafară”. Planul de şcolarizare va fi trimis chiar vineri ministerului de resort, forma finală urmând a fi aprobată prin Hotărâre de Guvern. AGERPRES