Autoevaluarea cadrelor didactice va fi mai severă la Universitatea Oradea

Cadrele universitare orădene cu brevete de invenţii şi articole publicate în reviste internaţionale vor fi mai bine cotate în fişa de autoevaluare şi a crescut severitatea întocmirii acestei fişe, a declarat miercuri rectorul Universităţii Oradea, Cornel Antal.

Rectorul Antal a precizat, în conferinţă de presă, că Senatul Universităţii a aprobat în ultima sa şedinţă câteva modificări efectuate în procedura pentru evaluarea şi asigurarea calităţii cadrelor didactice.

În primul rând au fost actualizate câteva aspecte în această fişă individuală şi a fost mărit foarte mult procentul acordat articolelor ISI, a brevetelor de invenţii şi a articolelor publicate în reviste B+. De asemenea, dacă până în acest an existau câteva facultăţi în care coeficientul minim era diferit, pentru că aveau activităţi specifice, din acest an se va merge cu coeficient unic pe Universitate, de 100 de procente.

Senatul a mai introdus criterii specifice pentru domeniul Arte şi a fost introdus un paragraf pentru ca, în cazul unor declaraţii eronate privind numărul de puncte deţinute, acestea vor fi considerate fals în declaraţii. Indicatorii din fişa de evaluare sunt folosiţi inclusiv în cazul unor disponibilizări.

“Fişa de autoevaluare se confirmă la catedră, deci toţi colegii se pot verifica între ei astfel încât să nu existe suspiciuni de declaraţii nereale”, a menţionat rectorul. O altă modificare priveşte cadrele care au obţinut punctaj sub 40 de procente, ei urmând să fie încadraţi în categoria nesatisfăcător, adică nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat. Rectorul a precizat că de acum înainte se vor lua măsuri în situaţia acelor cadre didactice care nu au activitate, respectiv nu este materializată în punctaj, deoarece acest punctaj va fi folosit atât pentru departajarea cadrelor didactice, în eventualitatea unor disponibilizări, cât şi pentru promovări şi salarizare diferenţiată.


“Deocamdată, prin Legea 330 din 2009 salariile au îngheţat, dar mai sunt anumite portiţe. Eu voi insista şi voi veni, în următoarele şedinţe de Senat, cu o propunere pentru salarizare diferenţiată, în funcţie de punctajul obţinut”, a mai declarat rectorul Universităţii Oradea. AGERPRES