Sistem electronic aplicativ integrat de educaţie la UBB Cluj-Napoca

univ_bolyai_2008.jpgPeste 40.000 de studenţi şi profesori din Universitatea Babeş-Bolyai vor avea acces la portalul de e-learning pe care compania Brinel îl implementează în instituţia clujeană de învăţământ superior, în scopul asigurării unui grad ridicat de cooperare educaţională, prin instrumente specifice Tehnologiei Informaţiei.

Proiectul în valoare de un milion de euro este finanţat din fonduri europene şi va asigura atât infrastructura de hardware şi software, cât şi platforma electronică dezvoltată în cadrul proiectului în UBB.

”Acest portal ne permite să rezolvăm mai bine trei probleme: abordarea secretarială, stocarea datelor şi folosirea datelor în interiorul administraţiei tehnice, în particular în secretariatele cercetării ştiinţifice. În al doilea rând, portalul permite să punem într-un cadru nou învăţământul non-tradiţional de la universitate – învăţământul la distanţă, educaţia adulţilor şi formarea continuă. În al treilea rând, portalul ne va permite să ameliorăm relaţiile noastre cu alte universităţi din lume. UBB a fost pionierul şi în ţară, instalând primul sistem care permite seminarii şi cursuri la distanţă”, a arătat, vineri, rectorul UBB, prof.univ.dr. Andrei Marga, în discursul rostit cu prilejul lansării portalului.

Rectorul UBB a evidenţiat pasul semnificativ făcut de instituţie în procesul de informatizare, prin inaugurarea acestui portal şi punerea în funcţiune a unui sistem aplicativ integrat al educaţiei.

”Ne putem da seama de importanţa inaugurării de astăzi plecând de la o premisă sigură: reformele universitare din această parte a Europei au cuprins şase capitole de măsuri – cea curriculară, activarea intensivă a cercetării ştiinţifice proprii, informatizarea, crearea unei noi conexiuni între universităţi şi mediile economic, administrativ şi cultural, precum şi schimbarea managementului univesitar şi o nouă configurare a cooperărilor internaţionale. În aceste şase capitole de măsuri, informatizarea deţine un loc proeminent”, a arătat profesorul Marga. El a subliniat, totodată, că investiţiile în acest domeniu nu numai că au fost foarte rentabile – sumele cheltuite fiind amortizate repede -, dar au adus şi mari câştiguri universităţii.


”Investiţiile în acest domeniu costă, dar trebuie făcute în mod continuu. UBB îşi propune să investească în mod continuu în acest domeniu de care depinde şi calibrul instituţiei, pentru că, printre indicatorii de performanţă universitară se află şi nivelul informatizării, începând cu cel mai elementar, respectiv dacă au toţi studenţii şi cadrele didactice au adresă de e-mail”, a spus rectorul UBB. Profesorul Andrei Marga a precizat că, în ultimii zece ani, UBB a investit în domeniul informaticii aproximativ 1,8 milioane de euro.

”UBB a cheltuit în jur de două milioane şi un sfert de euro pentru informatizarea generală a instituţiei. Pe an s-a realizat un ritm între 250.000 şi 300.000 de euro pentru echipamente informatice, dar alocarea va trebui să se ridice la cel puţin un milion de euro pe an. Pe informaticieni îi aşteaptă, ca de obicei, zile frumoase”, a conchis Andrei Marga. AGERPRES