Sindicatele din educaţie ameninţă cu proteste

greva-profesori.jpgConducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) va propune membrilor de sindicat un referendum în urma căruia să se stabilescă formele de protest care vor fi adoptate de către organizaţia sindicală, a declarat duminică, secretarul general Liviu Pop, care a precizat că rezultatele referendumului vor fi centralizate cel târziu în două săptămâni.

“Vom propune membrilor miercuri un referendum şi un calendar privind viitoare forme de protest. Decizia a fost luată pentru că în unele judeţe cum ar fi Maramureş, Buzău, Bihor, Timişoara, Mehedinţi au protestat unele dintre ele, iar altele urmează să protesteze în această săptămână, întrucât pentru luna februarie fondul de salariu este insuficient. În perioada 10 -12 martie, între orele 8:00 şi 10:00 cadrele didactice afiliate FSLI din Maramureş nu vor preda, iar dacă situaţia salarială nu se rezolvă, începând cu 15 martie toate orele vor avea 30 de minute, iar cursurile vor începe de la ora 10:00. Vor exista forme de protest în judeţele în care sunt probleme, în Buzău, Bihor”, a explicat Pop.

Totodată, sindicalistul acuză faptul că pe lunile ianuarie şi februarie în sistemul de învăţământ nu s-a acordat absolut niciun spor şi că până la 1 ianuarie 2010 singurul spor care a existat în sistemul de învăţământ preuniversitar era unul “cât se poate de legal, 10% pentru cei care lucrau în condiţii deosebite”.


La rândul lor, sindicaliştii Federaţiei Educaţiei Naţionale au decis în cadrul congresului extraordinar, care a avut loc în data de 5 martie, în urma analizării situaţiei actuale din sistemul educaţional declanşarea acţiunilor de protest, până la greva generală, conform calendarului care va fi stabilit împreună cu celelalte federaţii sindicale din învăţământ, participarea, împreună cu federaţiile sindicale din sectorul bugetar, afiliate la CNS “Cartel Alfa”, la manifistările de protest cuprinse în calendarul adoptat de către confederaţie, prin întâlniri ale comisiilor de dialog social la nivelul judeţelor, pichetări, întâlniri cu parlamentarii, miting naţional. Sindicaliştii de la FEN solicită, de asemenea, o întâlnire în regim de urgenţă cu conducerea MECTS, în vederea evaluării situaţiei actuale şi identificării soluţiilor de redresare a acesteia, precum şi sprijinul parlamentarilor în vederea adoptării unor acte normative care să conducă la soluţionarea favorabilă a problemelor din sistem.


Federaţia Naţională Sindicală “Alma Mater” a solicitat ministrului Educaţiei deblocarea cât mai rapidă a posturilor din învăţământul superior, susţinând că este nevoie de o întinerire sănătoasă a corpului didactic. “Ţinând cont de starea actuală a corpului didactic universitar, îmbătrânit şi micşorat prin pensionări, se impune în mod imperios, ca ultimă şansă, organizarea concursurilor de promovare a cadrelor didactice şi, în primul rând, accesul în sistemul de învăţământ superior al tinerilor absolvenţi cu performanţe deosebite, pentru realizarea dezideratelor de profesionalism, calitate şi relevanţă internaţională ale acestuia”, susţine federaţia, într-o scrisoare adresată ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, transmisă AGERPRES.

Sindicaliştii afirmă că, potrivit legislaţiei în vigoare, este posibilă scoaterea la concurs a posturilor vacante din învăţământul superior şi că menţinerea permanentă a posibilităţii de promovare este factorul cel mai stimulativ al atragerii celor mai valoroşi absolvenţi spre acest domeniu. “Dezvoltarea programelor de master şi a şcolilor doctorale, cu restricţiile specifice acestora privind calificarea personalului de predare şi coordonare, coroborată cu pensionarea cadrelor didactice, conduc la imposibilitatea acoperirii activităţilor aferente acestor programe de studii. Amânarea promovării pentru al doilea an consecutiv conduce la imposibilitatea plăţii preparatorilor cu peste trei ani vechime, respectiv, 10 ani pentru învăţământul medical, datorită lipsei acestei categorii din noua grilă de salarizare”, arată FNS “Alma Mater”. În opinia preşedintelui federaţiei, Anton Hadăr, care semnează scrisoarea, criteriile de promovare aplicate în ultimii ani – corecte prin prisma performanţelor impuse – sunt eficiente pentru rezolvarea problemelor numai dacă există o permanenţă a organizării concursurilor de promovare a cadrelor didactice.

“Menţionăm că solicitarea noastră de deblocare a posturilor din învăţământul superior, didactice şi nedidactice, nu afectează alocaţiile bugetare privind finanţarea de bază, ştiut fiind că aceasta se face pe număr studenţi. Având în vedere cele de mai sus cât şi faptul că termenele impuse de legislaţie pentru organizarea acestor concursuri nu sunt încă depăşite, dar ţinând cont şi de afirmaţiile publice ale domniei voastre privind viitorul învăţământului românesc, FNS “Alma Mater” vă solicită deblocarea cât mai rapidă a posturilor din învăţământul superior”, se arată în scrisoare. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Melania Vergu, a declarat la postul public de radio că, potrivit legii salarizării unitare, sporurile negociate la nivel local nu se mai acordă. “Situaţia aceasta care a apărut în ultimele zile nu se datorează în niciun caz unei lipse de fonduri, ci incorectei gestionări şi aplicări a legii salarizării unice de la nivel local. Dar salariile vreau să vă spun foarte ferm că se vor primi. Aplicarea unor sporuri negociate prin contractele locale de muncă nu se pot pune în plată atâta timp cât legea ne interzice acest lucru”, a spus Vergu. AGERPRES