În învăţământul buzoian, conflictul de muncă rămâne deschis

Conflictul de muncă din învăţământul buzoian rămâne deschis, dar profesorii au decis să renunţe la pichetarea, programată pentru miercuri, a celor 30 de primării rău-platnice până la luarea unei decizii de către Colegiul liderilor de sindicat din şcolile din judeţ.

Marţi, a avut loc, la Consiliul Judeţean, întâlnirea dintre reprezentanţii prefecturii, sindicatelor şi cei ai autorităţilor locale – 30 de primării aflate în imposibilitatea de a plăti drepturile salariale ale cadrelor didactice.

Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Buzău, Ion Dobre, a acuzat cei 30 de primari, 28 din mediul rural şi doi din mediul urban, că nu numai că încalcă hotărârile judecătoreşti prin neacordarea sporurilor salariale de 33 la sută câştigate în instanţă, dar că nici măcar nu acordă salariile legale diminuând veniturile angajaţilor din învăţământ cu aproape 50 la sută.

Primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, a spus că a semnalat în urmă cu o lună lipsa banilor pentru învăţământ pentru care a cerut un plus de 15,2 milioane de lei, dar nu a primit niciun răspuns din partea autorităţilor centrale. La rândul său, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Florina Stoian, a precizat că marţi s-a primit suma de 5 milioane de lei pentru a se achita drepturile salariale pe luna februarie şi a acuzat primarii că, de fapt, ei încalcă legea.

“Am solicitat pentru mâine (miercuri – n.r.) intervenţia Corpul de control al ministrului pentru a verifica prin sondaj modul de calcul al veniturilor cadrelor didactice. Unele primării au acordat al 13-lea salariu programat pentru trimestrul al doilea în locul salariului pe luna februarie, iar sporurile de calculator, de bibliotecă şi de periculozitate se acordă în continuare”, a subliniat Stoian.

Prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu, a solicitat liderilor de sindicat din învăţământ să amâne protestele până după Paşte pentru a nu afecta procesul de învăţământ. Acesta a precizat că pentru plata drepturilor salariale este nevoie de 9,8 milioane de lei din care s-au primit 5 milioane de lei, la care se adaugă drepturile câştigate în instanţă. El a îndemnat sindicaliştii la calm şi a solicitat primarilor să mărească suma alocată învăţământului. Liderii de sindicat s-au declarat nemulţumiţi şi au convocat, pentru miercuri, la sediul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Buzău, Colegiul liderilor la care sunt aşteptaţi 164 de lideri de sindicat de la tot atâtea şcoli.AGERPRES