Marius Nistor: “Continuăm protestele până la blocarea anului de învăţământ”

nistor marius.jpgBiroul Executiv şi Colegiul Liderilor Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ ”Spiru Haret”, reunite în şedinţă comună, au hotărât, analizând rezultatele referendumului, continuarea acţiunilor de protest începute în 3 februarie 2010 cu pichetarea sediului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a declarat Marius Nistor, preşedinte executiv al FSI ”Spiru Haret”.

Printre acţiunile stabilite se numără trimiterea unei delegaţii la Bruxelles, sesizarea Curţii Europene a Drepturilor Omului, lansarea unui sondaj de opinie în rândul membrilor de sindicat (pentru a afla punctul lor de vedere cu privire la o serie de probleme privind Legea educaţiei şi salarizarea personalului din sistem), boicotarea probelor examenelor naţionale (care se derulează începând cu jumătatea lunii aprilie) şi blocarea sfârşitului de an şcolar. Federaţia Sindicatelor din Învăţământ ”Spiru Haret” lansează un apel către celelalte federaţii sindicale din învăţământ pentru stabilirea unui calendar comun al acţiunilor de protest.

Analizând situaţia actuală a sistemului de învăţământ şi a salariaţilor din educaţie, delegaţii au constatat că aceştia se confruntă cu pierderea locurilor de muncă (urmare a OUG nr. 114/2009, privind unele măsuri financiar-bugetare), diminuarea veniturilor şi pierderea unor drepturi consacrate de ani de zile în legislaţie şi contractele colective de muncă (efect al OUG nr 1/2010, unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora), imposibilitatea de a beneficia măcar de reparaţiile dispuse de instanţele de judecată (efect al noii şi abuzivei OUG nr. 18/2010, privind amânarea la plată a restanţelor salariale câştigate de bugetari în instanţă în anul 2010).

Totodată, sindicaliştii reproşează ignoranţa Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, ce refuză în continuare nu numai negocierea Regulamentului privind acordarea sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare şi a sporului pentru condiţii grele de muncă (prevăzut expres de Legea nr. 330/20009), a Normelor metodologice privind calculul salariilor personalului din învăţământ (în condiţiile în care alte ministere au făcut-o deja – Ministerul Justiţiei, Ministerul Sănătăţii) şi a proiectului noii Legi a educaţiei, dar şi să răspundă materialelor transmise de federaţie în numele membrilor de sindicat. ”Rezultatele referendumului lansat de Federaţia Sindicatelor din Învăţământ ‘Spiru Haret’ în luna februarie 2010 sunt expresia vie a acestor nemulţumiri, în condiţiile în care membrii noştri au votat în proporţie foarte mare (circa 70-80%) pentru cele patru forme de protest propuse: miting în Bucureşti, grevă de avertisment, boicotarea examenelor naţionale şi greva generală”, a precizat Marius Nistor.AGERPRES