ANOSR cere depolitizarea universităţilor

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România doreşte ca reprezentarea studenţilor în viitoarea legea a educaţiei să fie independentă, fără a fi influenţată de universităţi şi de ministerul de resort, a declarat, marţi, la finalul întâlnirii avute cu ministrul Educaţiei, preşedintele organizaţiei, Cezar Hâj.

El a precizat că, în opinia ANOSR, foarte importantă este şi depolitizarea universităţilor, astfel încât rectorii să nu poată ocupa funcţii politice publice. Potrivit ANOSR, căminele studenţeşti trebuie să fie “unităţii nonprofit”, iar activitatea de voluntariat să fie recunoscută “în mod formal” de către stat.

Cezar Hâj a susţinut că a primit asigurări din partea ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, că bursele doctoranzilor vor fi achitate în cel mai scurt timp şi că există fonduri la nivelul celor de anul trecut pentru burse şi tabere studenţeşti. “În ţară nu au existat probleme în acordarea burselor pentru studenţi”, a precizat Hâj. El a anunţat că organizaţiile studenţeşti şi MECTS vor semna un parteneriat.

“Suntem deschişi dialogului. Nu am dezbătut toate problemele, vom fi mulţumiţi după ce vom vedea legea şi după ce ea va trece de Parlament. Până atunci suntem sceptici”, a afirmat liderul ANOSR. El a arătat că, în cazul în care nu se ţine seama de punctele discutate, ANOSR va organiza proteste, va sesiza structurile europene şi naţionale şi s-ar putea ajunge chiar în instanţă. AGERPRES