Daniel Funeriu: ”Dezbaterea Legii educaţiei nu trebuie utilizată pentru războaiele trecutului”

Participanţii la dezbaterea publică pe marginea proiectului Legii educaţiei naţionale trebuie să fie orientaţi către viitor, dar nu să lupte la infinit războaiele trecutului, a afirmat, miercuri, după şedinţa de guvern de la Iaşi, premierul Emil Boc.

“Eu sunt convins că societatea românească, mediul politic, sindicatele ONG-urile, patronatele, pot utiliza dezbaterea pe marginea Legii educaţiei naţionale pentru a demonstra că putem să câştigăm împreună bătăliile viitorului şi nu să luptăm la infinit războaiele trecutului”, a spus Daniel Funeriu.

În opinia sa, actul normativ aduce foarte multe oportunităţi şi va putea “descătuşa” toate energiile existente în sistemul universitar din România, dar, care, din cauza unui cadru legislativ neadecvat, “nu pot să-şi exprime întregul lor nivel de competenţe”. Ministrul educaţiei a anunţat că va discuta personal, în următoarele două săptămâni de dezbatere publică, cu directorii de şocli din teritoriu.


“Dorinţa mea este ca toţi directorii din România să aud din partea ministrului ceea ce această lege conţine pentru ei. Eu nu cred în reforme, în modernizări, care să fie făcute printr-un fax trimis din minister în teritoriu. Cred că dezbaterea publică sănătoasă este explicarea în detaliu a măsurilor care sunt în această lege, care este esenţială pentru însănătoşirea sistemului educaţional din România şi pentru a răspunde necesităţilor copiilor noştri şi părinţilor”, a adăugat Daniel Funeriu.

În context, el a atras atenţia asupra copiilor din mediul rural, afirmând că cea mai mare rezervă a dezvoltarea a României se află anume în această zonă. “Cred că trebuie să ne concentrăm pe ridicarea nivelului învăţământului din mediul rural, cu consolidarea unui nivel bun al educaţiei în mediul urban. Nu putem să ne permitem să risipim la infinit inteligenţa din satele şi comunele României, şi cred că trebuie să avem o nouă abordare faţă de tot ce înseamnă copiii României şi părinţii, care au aşteptări justificate de la şcoală”, a spus Emil Boc. Guvernul a dezbătut, miercuri, în prima lectură, proiectul Legii educaţiei naţionale, urmând să intre în dezbatere publică. AGERPRES