Universitarii orădeni critică noul proiect al legii educaţiei

Rectorul Universităţii Oradea, Cornel Antal, a declarat, miercuri, că noul proiect al legii educaţiei naţionale este o încercare a unui grup restrâns de oameni de a elimina concurenţa din învăţământul universitar, pentru că, ”dacă s-ar adopta prevederea articolului 172, ar rămâne doar şase centre universitare, adică cele de dinainte de 1989”.

Cornel Antal a precizat, în conferinţă de presă, că fiind o lege foarte importantă, este exclus ca acest proiect de lege să devină act normativ în vigoare prin asumare guvernamentală, fiind nevoie să treacă obligatoriu prin Parlament, unde rectorul consideră că nu va primi girul parlamentarilor.

”Eu sunt sigur că acest articol nu va trece de parlament. Consider că nu se poate adopta o lege a învăţământului doar în interesul unui grup restrâns de oameni, cu scopul de a elimina concurenţa. Nu apare în acest articol niciun criteriu de calitate, ci doar de distanţă. Adică două universităţi situate la 199 de km trebuie să fuzioneze, dacă sunt la 201 km nu fuzionează”, a spus Antal.

Proiectul de lege mai are şi alte articole, pe lângă art. 172, care au produs nemulţumiri atât în rândul cadrelor universitare de la Universitatea Oradea, cât şi în rândul studenţilor orădeni, dar şi în alte centre universitare. Rectorul a menţionat astfel articolele care propun obligativitatea măririi taxei de studii, cel puţin egală cu alocarea bugetară pentru studentul finanţat de la buget; conducerile universităţilor şi a facultăţilor să nu fie alese de Senat, ci numite, ceea ce ar duce la politizarea învăţământului superior, eliminarea condiţiilor de vechime pentru funcţiile didactice şi a studenţilor din Consiliul de administraţie.

În ultimii 15 ani au fost elaborate peste zece variante de proiecte de lege pentru modificarea legii învăţământului. Această variantă propusă acum de guvern prevede, la articolul 172, ca universităţile situate la o distanţă mai mică de 200 de km se vor comasa prin fuziune, după ce anul trecut se propunea o distanţă de 150 de kilometri. Pentru a dezbate acest proiect de lege, rectorul orădean va participa vineri la şedinţa Consiliului naţional al rectorilor, iar sâmbătă, pe plan local, va avea loc o întâlnire cu parlamentarii de Bihor. AGERPRES