Politehnica Bucureşti are o centrală modernă de termoficare

univ_politehnica_buc_.jpgUniversitatea Politehnica din Bucureşti are de joi o centrală modernă, care permite asigurarea unei independenţe energetice la nivelul localului nou al instituţiei de învăţământ superior, o creştere a eficienţei energetice în universitate, fiind în acelaşi timp o importantă bază de instruire de care vor beneficia toţi studenţii UPB, dar şi ingineri din sistem, în cadrul unor programe de formare continuă.

Modernizarea Centralei Electrice de Termoficare CET Laborator din cadrul UPB s-a efectuat în cadrul unui program mai amplu de creştere a eficienţei energetice la nivelul universităţii.

CET Laborator funcţionează în prezent în regim de cogenerare şi este echipată cu două motoare termice pe gaz natural de 800 kWe fiecare, trei cazane de apă fierbinte cu puterea nominală de 6800 kW fiecare. Energia electrică furnizată din motoare acoperă necesarul UPB, diferenţele fiind livrate în sistem. În ceea ce priveşte energia termică, în regim de iarnă ea este utilizată în universitate, iar în regim de vară, se are în vedere livrarea energiei termice provenite de la motoare în reţeaua RADET.

Prin punerea în funcţiune a noii centrale s-au obţinut şi reduceri ale costurilor facturii energetice ale UPB pentru noul local cu circa 20-25%.
Studenţii instituţiei de învăţământ suoperior vor putea studia tehnologia cogenerării în mod direct, lucrând cu cele două motoare GE pe gaz de tip Jenbacher, parte din iniţiativa Ecomagination a GE, ce aparţin Universităţii.


“Am ales motoarele Jenbacher, furnizate de GE în cadrul acestui proiect, datorită tehnologiei fiabile şi avansate a acestora”, a declarat rectorul UPB, prof.dr. Ecaterina Andronescu. Prin instalarea tehnologiei de cogenerare de la GE în schimbul mai multor unităţi de generare a energiei electrice şi termice, operatorul realizează o reducere a consumului de combustibil de 40%. De asemenea, având în vedere faptul că sistemele de cogenerare sunt localizate mult mai aproape de utilizatorul final, pierderile de energie datorate transportului sunt reduse sau eliminate.AGERPRES