Prof. univ. dr. Corneliu Bîrsan a primit titlul Doctor Honoris Causa

Prof. univ. dr. Corneliu Bîrsan, singurul judecător român de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii de Vest din Timişoara.

“Nu am făcut în viaţa mea ceva în care să nu cred. Aşa cum am crezut în profesia de profesor şi am învăţat că profesorul profesează, aşa am continuat să cred şi în instituţia pe care o deservesc cu tot ce pot, învăţând-o pe parcurs, pentru că nu te naşti cu lucrurile acestea”, a spus, cu această ocazie, Bîrsan.

El a explicat că protecţia internaţională a drepturilor omului este un sistem vast, pe care l-a învăţat, şi consideră că a demonstrat, de-a lungul timpului, că a înţeles ceea ce face. Magistratul consideră că sistemului judiciar românesc “îi lipsesc coerenţa, unitatea de sistem, precum şi oameni de viziune.”

“Cauza nu este doar politica, e mult mai complexă, în centrul tuturor subiectelor stă omul, iar omul se schimbă greu”, consideră Bîrsan. În perioada 1995-1998, Corneliu Bîrsan a fost membru al Comisiei Europene a Drepturilor Omului, iar de la 1 noiembrie 1998 a fost ales judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. AGERPRES