Proiect derulat de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca cu fonduri nerambursabile de 1.800.000 de lei

Proiectul ”Consolidarea capacităţii instituţionale a Consorţiului Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest”, pe care Universitatea Babeş-Bolyai îl va derulează în perioada 2010-2011, va beneficia de o asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 1.797.164 de lei, din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Proiectul este implementat de UBB alături de doi parteneri din Franţa – Agenţia Regională de Dezvoltare a Teritoriilor din Auvergne (ARDTA) şi Universitatea din Toulouse II le Mirail. Obiectivul general al proiectului constă în consolidarea capacităţii instituţionale a Consorţiului Regional (CR), urmărind creşterea gradului de corelare dintre oferta Învăţământului Profesional şi Tehnic (IPT) şi a Învăţământului Superior (IS) cu cererea de resurse umane de pe piaţa muncii, creşterea gradului de ocupare a locurilor de muncă şi asigurarea unei mai bune coeziuni economice şi sociale la nivel local şi regional.

Printre obiectivele specifice pe care proiectul le urmăreşte se numără creşterea gradului de implicare şi participare a partenerilor sociali la decizia privind corelarea ofertei cu cererea de cadre cu studii superioare pe piaţa muncii, prin schimb de experienţă cu partenerii transnaţionali, precum şi analiza oportunităţii de constituire a CR în persoană juridică, pentru integrarea contactelor cu instituţii similare din Uniunea Europeană. Grupul ţintă al proiectului este format din 34 de membri ai CR, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) şi Consiliilor Judeţene (CJ) din regiune. Alte instituţii din grupul ţintă sunt universităţile reprezentative din regiune, Biroul regional al Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT), Unitatea Regională (UR) POSDRU din subordinea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, precum şi Organismul Intermediar Regional (OIR) POSDRU din subordinea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Totodată, din grupul ţintă fac parte 28 membri ai partenerilor sociali – persoane în funcţii de conducere a instituţiilor constitutive ale CR -, cadre implicate direct în educaţia persoanelor cu dizabilităţi şi 30 de membri ai Comitetelor Locale de Dezvoltare a Parteneriatului Social în Formarea Profesională (CLDPS). În cadrul UBB, proiectul beneficiază de sprijin şi consiliere în implementare din partea echipei Oficiului de Accesare a Fondurilor Europene.