FSLI anunţă pentru 22 aprilie grevă generală în învăţământ

Sindicaliştii din învăţământ nu au renunţat la greva generală de o zi, cu întreruperea totală a lucrului, programată joi 22 aprilie, a declarat, pentru Agerpres, Liviu Pop, secretar general al FSLI.

Federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ condamnă măsurile de intimidare pe care le-a iniţiat Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin inspectoratele şcolare, împotriva cadrelor didactice care nu doresc să participe la proba de competenţe digitale.

”I-am explicat ministrului Funeriu, care astăzi ne-a invitat la o discuţie la sediul Ministerului Educaţiei, că prin aceste procedee de intimidare va radicaliza acţiunile dascălilor. Am cerut ministrului să deschidem negocierea contractului colectiv de muncă şi ne-a refuzat. Vineri, ne vom întâlni pentru a discuta despre sporurile anulate”, a mai spus Pop. Federaţiile sindicale au primit informaţii de la organizaţiile sindicale din teritoriu cum că profesorii sunt efectiv ameninţaţi de către angajaţii inspectoratelor şcolare, dacă nu participă la examenele de competenţe care se desfăşoară până joi.


”Este inadmisibil ca, în loc să se încerce, prin negocieri, rezolvarea problemelor cu care se confruntă salariaţii din sistem, să se recurgă la astfel de practici. Atenţionăm pe această cale conducerea MECTS că va fi singura răspunzătoare, în condiţiile în care se va ajunge la grevă generală pe termen nelimitat şi blocarea sfârşitului de an şcolar. Menţionăm că toate cele patru federaţii sindicale reprezentative din învăţământ au notificat MECTS că sunt întrunite condiţiile pentru declanşarea conflictului de interese, în cazul în care se refuză orice negociere”, a declarat Marius Nistor, preşedinte executiv al FSI Spiru Haret.

Sindicaliştii din învăţământ cer introducerea amendamentelor propuse de federaţiile sindicale în Legea învăţământului, eliminarea prevederilor ordonanţei privind disponibilizarea a 15.000 de angajaţi, în condiţiile în care este lipsă de forţă de muncă în învăţământ, modificarea Legii salarizării unitare prin înscrierea personalului didactic în partea superioară a grilei de salarizare şi acordarea sporurilor de zece la sută pentru condiţii grele de muncă şi zece la sută pentru condiţii vătămătoare de sănătate şi aplicarea hotărârilor judecătoreşti prin care angajaţii şi-au câştigat drepturile în instanţă. Sindicatele din învăţământul superior afiliate la FSN Alma Mater susţin protestele sindicaliştilor din învăţământul preuniversitar, fiind nemulţulite de Legea învăţământului.AGERPRES