În Alba doar câteva şcoli se vor afla în grevă

Cele mai multe dintre cadrele didactice din Alba vor merge joi la şcoală, excepţie făcând cele din zonele Aiud, Abrud şi Zlatna, care au optat pentru grevă generală.

Se vor afla în grevă şi o parte din membrii unor comisii de supraveghere la bacalaureat, de la liceele din Abrud, Ciumbrud şi Zlatna, motiv pentru care, în aceste unităţi, proba de evaluare a competenţelor digitale va fi reprogramată într-o altă zi, conform metodologiei.

Din cauză că Sindicatul Învăţământ Alba (SIA) se află într-un litigiu cu fostul preşedinte, greva nu poate fi organizată la nivel de judeţ de către acest for, potrivit noului lider, Ioan Stanca, ales în urma unei conferinţe judeţene extraordinare în data de 29 martie.


În schimb, SIA a solicitat celor 15 lideri zonali să realizeze un referendum la nivelul unităţilor de învăţământ pentru a se stabili opţiunea de declanşare a grevei generale. Nu a fost întrunită majoritatea necesară declanşării acţiunii de protest în zonele Alba Iulia, Baia de Arieş, Blaj, Cîmpeni, Ocna Mureş, Sebeş şi Teiuş. La Cugir, chiar dacă cei mai mulţi dintre profesori au optat pentru declanşarea grevei, acţiunea nu poate fi materializată deoarece organizaţia sindicală nu are personalitate juridică, depinzând de SIA.
Se vor afla în grevă în jur de 500 de cadre didactice din Alba, ceea ce înseamnă aproximativ o zecime din total. AGERPRES