Gheorghe Bumbu: “Facultăţile de medicină pregătesc, încă, medici buni, apreciaţi peste hotare”

bumbu gheorghe.jpgFacultăţile româneşti de medicină încă pregătesc medici foarte buni, care sunt ceruţi şi apreciaţi peste tot în lume, a declarat vineri, prof. Gheorghe Bumbu, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie (FMF) Oradea.

”Noi, decanii facultăţilor de medicină din ţară, suntem responsabili şi conştienţi că prin fiecare diplomă pe care o semnăm, trimitem un medic format de noi să aibă grijă de oameni ai planetei, nu numai de cetăţenii noştri. Aşa stau lucrurile azi, vorbim de abordare globală. Facultăţile noastre româneşti încă, vă asigur, că pregătesc doctori foarte buni”, a spus prof. Bumbu, în deschiderea celei de a doua Conferinţe naţionale a Asociaţiei Decanilor Facultăţilor de Medicină din România (ADFMR).

Decanul FMF, Gheorghe Bumbu a vorbit despre un paradox, la prima vedere, potrivit căruia, pe de o parte, se reproşează învăţământului medical românesc că nu figurează în clasamentele internaţionale, precum Shanghai sau Top 500, dar pe de altă parte, facultăţile de medicină produc medici care sunt foarte ceruţi şi apreciaţi în străinătate.


”Cum e posibil ca noi să nu figurăm ca şi facultăţi cu prestigiu şi totuşi medicii noştri să fie atât de apreciaţi peste tot în lume? Explicaţia este că la noi, deşi sistemul sanitar scârţâie şi este subfinanţat, totuşi şcoala medicală românească îşi menţine încă locul în lume. În ciuda dificultăţilor de tot felul de la noi, de subfinanţare, politice, vrând-nevrând trebuie să acceptăm că toată societatea este în dinamică, sunt probleme, trebuie să se schimbe şi medicina şi să ne armonizăm la nivel european. Or, noi tocmai asta facem”, a declarat prof. Bumbu.


”Nu trebuie să absolutizăm aceste clasamente, care impun nişte parametri pe care nicio universitate din ţară nu le poate satisface, poate doar cea din Bucureşti”, a dorit să intervină Anca Buzoianu, preşedinta ADFMR, spunând că nu este o relaţie directă între prezenţa în top şi calitatea absolvenţilor, universităţile şi facultăţile de medicină din România având absolvenţi buni, care sunt ceruţi şi absorbiţi imediat de piaţa muncii din străinătate. Până în prezent, a subliniat ea, sunt aproape 7.000 de precontracte semnate de medici specialişti care pleacă din ţară să lucreze în alte ţări şi ”s-ar putea să ajungem să nu mai fie cine să ne îngrijească”.


Decanii celor 13 facultăţi de medicină din ţară s-au reunit la Băile Felix pentru o întrunire de lucru, a doua Conferinţă Naţională a Asociaţiei Decanilor Facultăţilor de Medicină din România (ADFMR) care a debutat vineri, la Hotel Internaţional, fiind oganizată, în perioada 22-24 aprilie, de Facultatea de Medicină şi Farmacie (FMF) a Universităţii Oradea. În acest an, lucrările conferinţei vizează patru teme majore: armonizarea sistemului ECTS, a creditelor transferabile, între facultăţile de medicină din ţară, formarea medicală de bază şi dezvoltarea unui sistem operaţional al calificărilor în învăţământul superior medical, internaţionalizarea şcolilor de medicină, a oportunităţii pe care o reprezintă aceasta prin venirea unui număr crescând de studenţi din comunitatea europeană şi numai, precum şi armonizarea curriculară între facultăţile de medicină, care să permită schimburi de studenţi pentru ca absolvenţii să aibă o pregătire cât mai asemănătoare.

În conferinţa de presă, la care au fost prezenţi mare parte dintre participanţi, cu invitat din Ungaria, Csernoh Laszlo, decanul FM din Debreţin, au mai vorbit Klara Brânzaniuc, prorectorul Universităţii de medicină şi farmacie din Tg Mureş, implicată în mai multe proiecte naţionale vizând cadrul calificărilor din învăţământul superior medical, precum şi alţi decani ai facultăţilor de medicină din ţară: Doru Anastasiu, Timişoara, Doina Azoicăi, Iaşi. AGERPRES