La Braşov a avut loc un seminar pe tema combaterii violenţei în şcoli

violenta_brasov3.jpgPe data de 16 aprilie s-a desfăşurat la Braşov cel de-al doilea seminar cu titlul “Combaterea violenţei în şcoli – o mai bună comunicare între şcoală, părinţi şi copii”. Acest eveniment face parte dintr-o serie de seminarii organizate de către Agenţia OSC, partener în cadrul proiectului “Tinerii împotriva violenţei”, beneficiar MECTS.

Proiectul “Tinerii împotriva violenţei” este un proiect strategic, finanţat din Fondul Social European, pe o perioadă de 36 de luni. Acest proiect contribuie în mod direct la realizarea obiectivului general al Programului Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane – POS DRU şi se înscrie în domeniul major de intervenţie 1.1 Acces la educaţie şi formare profesională iniţială de calitate. Obiectivul general al proiectului “Tinerii împotriva violenţei” vizează dezvoltarea unor structuri şi mecanisme de informare, formare, monitorizare şi comunicare la nivel local, regional şi naţional în domeniul prevenirii şi combaterii fenomenelor de violenţă în şcoală.

Seminarul de la Braşov a reunit aproximativ 120 de persoane, printre care directori de licee, colegii şi grupuri şcolare, consilieri şcolari, profesori cu atribuţii la nivelul şcolii, cu privire la combaterea violenţei în şcoli, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, reprezentaţi ai Casei Corpului Didactic a judeţului Braşov, ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie precum şi autorităţilor publice locale.

În prima parte a seminarului, Simona Tănase, managerul proiectului Tinerii împotriva violenţei, a prezentat auditoriului obiectivele proiectului şi activităţile derulate în cadrul acestuia. Au mai susţinut alocuţiuni Adina Tatu, Organizaţia Salvaţi Copiii, Lucian Voinea, Institutul de Ştiinte ale Educaţiei şi Claudia Atănăsoae, Agenţia OSC.

Temele de dezbatere au inclus aspecte legate de comunicarea internă şi externă a instituţiei de învăţământ preuniversitar cu celelalte instituţii din domeniu abilitate să se implice în aspecte legate de violenţa în mediul şcolar.

În cadrul seminarului au luat cuvântul Monica Munteanu, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Anca Urduzan, director al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Braşov, Ruxandra Stanciu, inspector la compartimentul de analiză şi prevenire a criminalităţii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov, Adrian Gabor, viceprimar, Costel Mihai, consilier local şi Dorel Agache, inspector general al Inspectoratului Judeţean Braşov.

În cea de-a doua parte a seminarului, toţi cei prezenţi au participat la un workshop în care s-a discutat ghidul de comunicare “Combaterea violenţei în şcoli – o mai bună comunicare între şcoală, părinţi şi copii”.

Concluzia desprinsă la sfărşitul acestui seminar a fost aceea că atât managementul şcolii, cadrele didactice, cât si ceilalţi reprezentanţi ai instituţiilor care joacă un rol important în viaţa unităţii de învăţământ trebuie să colaboreze pentru reorganizarea structurilor si activitatilor ce ţin de prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar. Toti cei prezenţi au fost de acord să se implice şi pe viitor în acest proiect contribuind la preîntampinarea şi stoparea cazurilor de violenţa în şcoli, fiecare din funcţia pe care o ocupă.