Clasele în sistem simultan, desfiinţate la Tulcea

Comasarea unităţilor de învăţământ din judeţul Tulcea ar putea duce la dispariţia procesului de învăţământ în sistem simultan, potrivit inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Doru Căpriţă.

“Noi dorim desfiinţarea învăţământului simultan, pentru că nu mai reprezintă un standard european ca un copil de clasa a II-a să înveţe în aceeaşi sală cu unul de clasa a IV-a”, a declarat inspectorul general Căpriţă.

Şeful ISJ a mai spus că în momentul de faţă în 70 de unităţi de învăţământ din judeţul Tulcea există clase în care profesorii predau în acelaşi timp atât copiilor de clasa a II-a, cât şi celor din clase mai mari sau mai mici.


“Clase simultane există şi în şcoli din Delta Dunării, la CA Rosetti, Letea, Periprava şi Ceatalchioi, dar în cazul acestora nu avem încă o soluţie şi mă refer aici la mijloacele de transport necesare elevilor, astfel că ele vor rămâne necomasate”, a menţionat inspectorul general al ISJ, Doru Căpriţă. Potrivit planului de şcolarizare 2010-2011, aprobat zilele trecute de ministerul Educaţiei, inspectorul general al ISJ a menţionat că, dacă în anul şcolar 2009-2010 au fost 127 de clase I, în anul şcolar următor vor exista 125.

“Scăderea populaţiei şcolare nu este semnificativă la nivelul ciclului primar, ci la nivelul claselor a VII-a şi a VIII-a, unde anul viitor vom avea cu 200 de copii mai puţin decât în acest an şcolar. În acelaşi timp, însă, sunt localităţi în judeţ unde avem un elev la clasa I, doi la clasa a II-a, trei la clasa a III-a şi nici unul la clasa a IV-a, cum este la şcoala din Mihai Praporgescu”, a mai spus inspectorul general Doru Căpriţă. În judeţul Tulcea, în momentul de faţă există 159 de unităţi de învăţământ. AGERPRES