Traian Băsescu va susţine titularizarea la nivel local a dascălilor

basescu-traian_noua.jpgPreşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, în urma discuţiilor cu sindicatele, că va susţine titularizarea la nivel local a dascălilor, deoarece acest lucru ar permite menţinerea cadrelor didactice în localitatea în care trăiesc.

“A fost o problemă care eu cred că nu e doar o concesie, ci şi un lucru de bun-simţ, pe care îl solicită sindicatele din educaţie, legat de noua lege a educaţiei. Acest lucru se referă la titularizare. Sigur, noua lege, care se află în dezbatere la Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, prevede titularizarea strict pe şcoală, acolo unde dascălul dă examen, şi renunţarea la titularizarea la nivel naţional”, a spus preşedintele.

Băsescu a afirmat că sindicatele propun titularizarea la nivelul localităţii, considerând corectă o astfel de abordare. “Un liceu din Craiova, spre exemplu, ar putea avea nevoie pentru patru ani, de un contract cu un profesor de fizică. Este normal ca la sfârşitul contractului, dacă există un post de profesor de fizică la un alt liceu, tot din Craiova, acesta să fie oferit cu prioritate dascălului care a terminat contractul”, a explicat şeful statului.

El a menţionat că printre alte obiective ale sindicatelor cu care este de acord se numără îmbunătăţirea legislaţiei privind combaterea evaziunii fiscale, dar şi privind inspecţia muncii. Şeful statului a mai susţinut că agreează ideea stabilirii de comun acord, între sindicate şi Guvern, a criteriilor de reducere a posturilor în aparatul central al Guvernului, în primării, în regii autonome.


“Criteriile trebuie să fie comune, fără însă a face cumva din sindicat element de decizie sau de co-decizie în acţiunea managerilor de reducere a numărului de personal, ci doar cu privire la criteriile care se aplică pentru reducerile de personal”, a mai spus el. AGERPRES