Memorandumul cu UE impune concedieri, reducerea cheltuielilor şi ameninţă cu creşterea impozitelor

Nu numai salariile, dar şi “sporurile şi alte plăţi de natură salarială” vor trebui să scadă cu 25 la sută de la 1 iunie 2010, se arată în Memorandumul Suplimentar de Înţelegere între Guvernul României şi Comisa Europeană.

Pentru asigurarea respectării ţintei de deficit bugetar, din Anexa la Memorandumul Suplimentar cu CE rezultă că Guvernul României va trebui să asigure o reducere cu 25 la sută a salariilor din sectorul bugetar, dar şi a “sporurilor şi altor plăţi de natură salarială pentru toţi salariaţii din sectorul public, începând de la 1 iunie 2010”.

UE cere ca fondul de salarii pe 2011 să nu depăşească 39 de miliarde de lei şi arată că “acest obiectiv va fi realizat prin reducerea numărului total de angajaţi în sectorul public”. Această scădere va fi urmată de “raţionalizarea în continuare a numărului de salariaţi, de o reducere cu 15 la sută a tuturor prestaţiilor sociale, inclusiv a pensiilor şi a alocaţiilor de şomaj”.

O altă surpriză a Memorandumului o constituie “îngheţarea pensionărilor anticipate” de la 1 iunie până la apariţia legii de reformă a sistemului de pensii, iar pensiile noi de invaliditate vor fi acordate numai dacă au fost în prealabil aprobate de echipele de evaluare medicale din Ministerul Muncii.

Înţelegerea cu CE mai prevede extinderea bazei de impozitare pentru impozitul pe venit asupra tichetelor de masă, veniturilor din câştigurile de capital, inclusiv dobânzile la depozitele bancare, iar scutirile pentru programatori vor fi eliminate.

În schimb, există şi bugetari pentru care UE consideră că trebuie acordate stimulente. Ei sunt inspectorii cu atribuţii pentru îmbunătăţirea colectării impozitelor şi taxelor. Veniturile din accize va trebui să fie suplimentate cu două miliarde lei prin acţiuni pentru combaterea evaziunii fiscale.

UE mai cere “raţionalizarea” numărului de spitale şi şcoli şi adoptarea, în termen de 30 de zile, a unui acord multianual de performanţă între Ministerul Transporturilor şi agenţiile de implementare. În domeniul sanitar, Memorandumul Suplimentar prevede introducerea sistemului de coplată pentru serviciile medicale şi cere introducerea unui plafon pentru scutirile de la obligaţia de a efectua aceste plăţi. AGERPRES