Deputaţii au decis că şi studenţii care nu se cazează în cămine pot primi subvenţii

Studenţii care aleg altă formă de cazare decât căminele universităţilor pot beneficia de subvenţii, potrivit unui amendament la Legea Educaţiei acceptat, joi, de Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor.

Amendamentul formulat de deputaţii PDL şi însuşit de Comisie a fost votat în unanimitate şi vizează introducerea unui nou alineat la articolul 186 al Legii Educaţiei referitor la promovarea universităţii centrate pe student.

“Pot fi acordate subvenţii pentru cazare şi studenţilor care aleg altă formă de cazare decât căminele instituţiilor de învăţământ superior”, se arată în noul alineat introdus după articolul 11 al articolului 186. Comisia a acceptat, în schimb, forma Guvernului în ceea ce priveşte faptul că instituţiile de învăţământ superior publice vor asigura, în limita resurselor financiare proprii alocate pentru efectuarea practicii comasate a studenţilor, pe perioada prevăzută în planurile de învăţământ, cheltuielile de masă, cazare şi transport, în situaţiile în care practica se desfăşoară în afara centrului universitar respectiv.

Această prevedere a fost adoptată, deşi fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu a arătat că multe universităţi ar putea intra în faliment dacă vor asigura cheltuielile pentru masă, cazare şi transport pentru studenţii care fac practică în afara centrului universitar în care învaţă. Un alt amendament, propus de deputatul PDL Marius Spânu, se referă la articolul 174, alineatul 4 şi stipulează că prima evaluare în vederea clasificării universităţilor va fi realizată de experţi externi internaţionali. AGERPRES