Simpozion Internațional “Perspective ale intervenției psihosociale în mediul penitenciar” la UPA din Iași

upa_simpozion1.jpgSăptămâna trecută, la Universitatea “Petre Andrei” din Iași a avut loc deschiderea oficială a celei de-a doua ediții a Simpozionului Internațional “Perspective ale intervenției psihosociale în mediul penitenciar”. Evenimentul s-a derulat pe parcursul a două zile și a inclus workshop-uri și dezbateri pe problematici diverse ale mediului penitenciar.

Oleg Efrim, Viceministru al Ministerului Justiției din Republica Moldova, a transmis în deschidere mesajul ministrului Justiției din țara vecină pentru participanții simpozionului de la Iași.

“Se simte nevoia de raportare a vieții penitenciare la viața comunității și a familiei deținutilor și asta nu se poate face decât printr-o umanizare a mediului penitenciar. Resocializarea condamnaților nu se face prin simpla aplicare a pedepsei “, a transmis acesta.

Vadim Cojocaru, director al Departamentului Instituțiilor Penitenciare din Republica Moldova, prezent și el la manifestare a enumerat câteva din așteptările sale de la aceste lucrări. “Mi-aș dori ca în aceste două zile problemele discutate să duca la soluții pe care să le putem implementa și noi în Republica Moldova și să învățăm în acest mod cât putem din experiența colegilor noștri români” a precizat el.

Rectorul Universității “Petre Andrei” din Iași a subliniat preocuparea instituției de învățâmint pe care o conduce pentru problematica din mediul penitenciar. “Noi avem prima facultate de profil care a introdus un modul de probațiune pe care l-am extins și la nivel de masterat și apoi de program postuniversitar ceea ce dovedește preocuparea noastră pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă mediul penitenciar. Îmi doresc ca în urma dezbaterilor care vor avea loc pe parcursul celor două zile de simpozion, când ieșim din această Aula să existe urmări concrete” le-a spus participanților Prof. univ. dr. Doru Tompea, Rector al UPA din Iași.

upa_simpozion2.jpg

“Am răspuns cu plăcere invitației Universității “Petre Andrei” din Iași de a participa la acest simpozion și chiar imi doresc să intensificăm această colaborare pentru că prin includerea în oferta educațională a acestui modul de probațiune, cei de la UPA din Iași ne-au dovedit o data în plus că doresc să formeze absolvenți care să corespundă cerințelor pieței muncii”, a menționat, în deschiderea evenimentului, Iuliana Elena Cărbunaru, director al Direcției de Porbațiune din cadrul Ministerului Justiției și Libertăților Cetățenești din România.

La simpozionul de la Iași a participat și Cristina Bălan, director adjunct al Centrului de Informare ONU pentru România, care le-a transmis celor din sală că “trebuie sa avem în vedere că pe parcusrul celor două zile vom discuta despre drepturile fundamentale ale omului”. Leonard Anghel, reprezentantul Ministerului Justiției și Libertăților Cetățenești din România a urat simpozionului de la UPA din Iași multe ediții în anii ce urmează. “Noi ca minister încurajăm astfel de evenimente și în special acest simpozion, pentru că el contribuie la conștientizarea nevoii de reinserție a deținuților. Mi-aș dori să sărbătorim, dacă nu 100 de ediții ale acestui eveniment măcar 10-20” a spus acesta.

Reprezentantii Universității “Petre Andrei” din Iași au explicat și ce anume i-a motivat să organizeze un astfel de eveniment. “Ne aflăm în anul european al combaterii sărăciei și excluziunii sociale. Consider că dacă noi ca universitate am fi ofertit doar programe de studiu înseamnă că nu am fi făcut destul. E nevoie să schimbăm mentalitatea oamenilor și cred ca de-asta ne aflăm cu toți astăzi aici, în această Aula”, a concluzionat conf.univ.dr. Anca Tompea, decanul Făcultății de Asistență Socială și Sociologie.

upa_simpozion3.jpg