Aurel Cornea: “Nu se pune problema să nu intrăm în grevă generală pe 31 mai”

cornea_aurel.jpgCirca 60-70 la sută dintre salariaţii din învăţământ vor intra în grevă generală în data de 31 mai, cu toate abuzurile administraţiei, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea.

”În momentul de faţă, am strâns semnături la nivelul tuturor sindicatelor din ţară. Avem peste tot strânse semnături, între 70 şi 90 la sută pentru greva generală pe termen nelimitat. În ultimele zile, am asistat la o presiune de nedescris din partea ministerului şi administraţiei locale, prin inspectoratele şcolare şi directori”, a afirmat Cornea, la un post privat de televiziune.

“Sunt obligaţi profesorii să dea în scris dacă participă la grevă, în multe judeţe fiind ameninţaţi făţiş că, dacă nu se vor prezenta la examenele de Bacalaureat sau la şcoală, vor fi sancţionaţi, inclusiv cu desfacerea contractului de muncă. Aceste ameninţări nu au fundament juridic, dar mulţi colegi încep să stea foarte mult pe gânduri”, a mai spus Cornea.

”În momentul de faţă, am strâns semnături la nivelul tuturor sindicatelor din ţară. Avem peste tot strânse semnături, între 70 şi 90 la sută pentru greva generală pe termen nelimitat. În ultimele zile, am asistat la o presiune de nedescris din partea ministerului (Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, n.r.) şi administraţiei locale, prin inspectoratele şcolare şi directori. Sunt obligaţi profesorii să dea în scris dacă participă la grevă, în multe judeţe fiind ameninţaţi făţiş că, dacă nu se vor prezenta la examenele de Bacalaureat sau la şcoală, vor fi sancţionaţi, inclusiv cu desfacerea contractului de muncă. Aceste ameninţări nu au fundament juridic, dar mulţi colegi încep să stea foarte mult pe gânduri”, a afirmat Cornea, la un post privat de televiziune.


El a admis că este posibil ca mulţi dintre cei care au semnat să nu intre în grevă, dar a subliniat că nu se pune problema ca acţiunea de protest anunţată pentru data de 31 mai să nu mai aibă loc. ‘Nu se pune problema să nu intrăm în greva generală. Avem toate demersurile făcute. Nu putem spune că vor fi sută la sută, toţi salariaţii, în grevă. Dar 60-70 la sută, în mod cert, cu toate aceste abuzuri ale administraţiei, vor fi în grevă în 31 mai şi în continuare’, a spus Cornea. Preşedintele FSLI a precizat că un cadru didactic debutant va primi, prin aplicarea măsurii de reducere cu 25 la sută a veniturilor, un salariu de 629 lei ‘inadmisibil pentru un absolvent cu studii superioare, cu masterat, care nu poate trăi el şi să îşi susţină şi familia cu un astfel de salariu’.AGERPRES