Universitatea Babeş-Bolyai Cluj îşi extinde colaborarea cu instituţii similare din China

univ_bolyai_2008.jpgO delegaţie a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) condusă de rectorul Andrei Marga efectuează, începând de sâmbătă, 29 mai, o vizită în centrele universitare din oraşele Beijing, Shanghai şi Hangzhou din Republica Populară Chineză, la invitaţia Fundaţiei Hanban, care finanţează deplasarea.

Vizita universitarilor clujeni în China (29 mai – 4 iunie) este ocazionată de extinderea programului Institutului Confucius din Cluj-Napoca, inaugurat în 2009 de UBB şi Fundaţia Hanban, şi vizează stabilirea unor noi acorduri de cooperare cu instituţii de învăţământ superior chineze în domeniile economie, management, biologie, inginerie chimică, educaţie fizică şi sport şi studiul limbilor. Din delegaţie fac parte prorectorii Andrei Marcus şi Cristina Ciumaş, decanii Dumitru Maţis, Cristina Dobrota, Vasile Bogdan şi Cornelia Majdik, precum şi cadre didactice.

De asemenea, Fundaţia Hanban va finanţa participarea unui număr de 25 de studenţi ai UBB, în perioada iunie-iulie a acestui an, în capitala Chinei, la cursurile Şcolii de Vară de limbă şi cultură chineză. Institutul Confucius al UBB funcţionează în noul şi ultramodernul edificiu Economica II al instituţiei clujene de învăţământ superior. Potrivit rectorului UBB, prof. univ. dr. Andrei Marga, “China are azi cel mai voluminos sistem de învăţământ din lume, cu peste 2.300 de universităţi, dintre care 600 sunt private, în ambele forme de învăţământ superior pregătindu-se 28 de milioane de studenţi. China are acorduri de recunoaştere mutuală a diplomelor universitare cu 34 de ţări. Marea criză financiară şi economică, începută în 2008, a găsit China în afara epicentrului crizei, cu perspectivele de a deveni primul producător şi primul exportator al lumii”.


În noiembrie 2008, rectorul UBB a solicitat oficial Fundaţiei Hanban să aprobe înfiinţarea unui Institut Confucius la UBB, instituţia clujeană urmând că pună la dispoziţie infrastructura necesară. În 2009, UBB a prezentat părţii chineze spaţiul alocat Institutului Confucius, în noua clădire Economica II. Ulterior, directorul Fundaţiei Hanban din Beijing a comunicat conducerii universităţii clujene aprobarea pentru înfiinţarea Institutului Confucius.

Pentru anul universitar 2009-2010 a fost organizată Catedra de Limbă şi Cultură Chineză a UBB, cursurile şi seminariile urmând să fie susţinute de lectori chinezi, de absolvenţi ai UBB care au studiat în China şi de alţi specialişti. În cadrul programului, studenţi şi specialişti chinezi sunt invitaţi la cursuri de vară. Totodată, un program de cooperare pe temen lung a fost convenit între UBB şi Zhejiang University of Science and Technology (ZUST). Potrivit protocolului, UBB acordă burse anuale pentru zece studenţi de la ZUST, selectaţi de partea chineză, care urmează studii la Cluj-Napoca, în funcţie de opţiunile exprimate. AGERPRES