Consiliul Judeţean Hunedoara solicită o nouă organizare a unităţilor de învăţământ

Consiliul Judeţean Hunedoara va solicita Ministerului Educaţiei să revină asupra modului de organizare a unităţilor de învăţământ din judeţ, în perspectiva preluării acestora în subordinea autorităţilor locale, de la 1 septembrie.

Preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, a arătat că, potrivit normelor referitoare la descentralizarea sistemului de învăţământ, liceele vor fi administrate de consiliile judeţene, iar şcolile generale şi grădiniţele vor fi în subordinea consiliilor locale.

În acest context, edilul şef al judeţului a menţionat că nu este de acord cu formula de comasare stabilită de Inspectoratul Şcolar, pe motiv că aceasta prevede unificarea unor şcoli generale cu licee, ceea ce, în opinia sa, va crea greutăţi în administrarea unităţilor de învăţământ de către autorităţile locale. “În judeţul Hunedoara s-au unit şcoli generale cu licee, fapt care este inacceptabil. Sigur, unii primari s-ar bucura, dar eu doresc să ne întindem doar cât ne ţine plapuma şi aici mă refer doar la preluarea liceelor”, a declarat, miercuri, Mircea Moloţ.


El a precizat că o asociere între o şcoală şi un liceu care funcţionează în aceeaşi clădire este “de înţeles”, dar nu şi comasarea unor unităţi de învăţământ care îşi desfăşoară activitatea în locaţii diferite. Preşedintele CJ Hunedoara a adăugat că va analiza lista comasărilor de şcoli şi licee din judeţ şi apoi va solicita refacerea acesteia. În replică, inspectorul şcolar general al judeţului Hunedoara, Alexandru Lăutaru, a precizat că organizarea unităţilor de învăţământ nu afectează bugetele Consiliului Judeţean sau pe cele ale consiliilor locale. 2010-06-16 58 STIRI INTERNE, ISSN 1222-8702


“Reţeaua şcolară a fost aprobată de Ministerul Educaţiei. Banii pentru utilităţi sunt viraţi de la minister în contul Consiliului Judeţean, iar acesta îi transmite, la rândul său, spre centrele de execuţie bugetară. Nu are importanţă că este vorba de licee sau şcoli care funcţionează în clădiri diferite. Singura responsabilitate financiară care revine Consiliului Judeţean sau consiliilor locale sunt bursele şi transportul elevilor”, a conchis inspectorul general şcolar. AGERPRES