Elevii români au obţinut şase medalii la Balcaniada de Matematică

elev olimpic.jpgLotul olimpic de juniori al României a obţinut şase medalii (trei de aur şi trei de argint) la cea de-a XIV-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori, desfăşurată la Băile Olăneşti, în perioada 17 – 23 iunie 2010. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Omer Cerrahoglu elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional “Vasile Lucaciu” din Baia Mare, Cosmin Ştefan Gramatovici elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu” din Bucureşti şi Tran Bach Hai elev în clasa a VIII-a Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti au cucerit medaliile de aur.

Omer Cerrahoglu a obţinut medalia de aur şi la precedenta ediţie a competiţiei desfăşurată în Bosnia-Herţegovina. Medaliile de argint au revenit elevilor: Florina Toma din clasa a IX-a a Colegiului Naţional din Iaşi, Silvia Pripoae şi Horia Petru Nicolăescu, ambii elevi în clasa a VIII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti.

Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori este un concurs anual destinat elevilor din statele situate în zona balcanică. La ediţia din acest an au intrat în lupta pentru medalii 60 de concurenţi din 10 ţări (Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Cipru, Macedonia, Grecia, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia şi Turcia). Alte 5 state (Azerbadjan, Kazahstan, Indonezia, Tadjikistan şi Turkmenistan) au avut statut de invitat. Acelaşi statut l-a avut şi lotul înscris de judeţul Vâlcea.

În calitate de ţară gazdă, România a avut dreptul să participe, în afara concursului, cu încă o echipă (România B), formată din Cristian Chiriac elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” din Galaţi, Simona Diaconu elevă clasa a VII-a la Liceul Teoretic “Spiru Haret” din Tecuci, Andreea Măgălie din clasa a VIII-a a Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti, Vlad Frăsineanu elev în clasa a VII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, Emil Cătălin Fetoiu elev în clasa a VII-a la Şcoala cu clasele I-VIII “I.G. Duca” din Petroşani şi Ştefan Spătaru elev în clasa a VII-a la Şcoala cu clasele I-VIII “Mihai Viteazul” din Alexandria.AGERPRES