Proiect de perfecţionare a educatoarelor la Arad

educatoare.jpgCasa Corpului Didactic “Alexandru Gavra” din Arad, în calitate de beneficiar, a lansat luni proiectul ‘Educaţie timpurie pentru toţi’, ce are ca scop perfecţionarea educatoarelor din judeţ şi ca beneficiari indirecţi copiii celor 9 grădiniţe din municipiul şi judeţul Arad implicate în proiect.

Având o durată de 22 de luni, proiectul se adresează educatoarelor din învăţământul preşcolar din judeţul Arad, beneficiind de o finanţare nerambursabilă în valoare de 1.293.516,40 lei din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 1 ‘Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere’, domeniul major de intervenţie 1.3 ‘Dezvoltarea resurselor umane din educaţie şi formare’.

Prin acest proiect se urmăreşte atât dezvoltarea şi îmbunătăţirea programelor de formare continuă a cadrelor didactice, a unei oferte de formare flexibile, precum şi îmbunătăţirea capacităţii personalului didactic în a utiliza metode interactive de predare – învăţare centrate pe elev, îmbunătăţirea competenţelor profesionale ale cadrelor didactice din învăţământul preşcolar, pentru adecvarea ofertei educaţionale posibilităţilor de vârstă şi individuale ale copiilor de 2-6/7 ani.

Activităţile proiectului, care se derulează în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Arad, Grupul Şcolar ‘Sava Brancovici’ Ineu şi Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Arad, doresc să contribuie la creşterea interesului cadrelor didactice pentru participarea la programe de formare continuă şi învăţare pe tot parcursul vieţii prin realizarea de activităţi de formare de tip faţă în faţă, activităţi de mentorat şi consiliere, prin workshopuri, schimburi de experienţă.


Cursurile de formare derulate pe parcursul proiectului vor avea tematici variate, utile şi de actualitate, cum ar fi: dezvoltarea socio-psiho-emoţională a copilului de 0-6/7 ani, comunicare interpersonală şi parteneriat, metode interactive de predare-învăţare, educarea şi integrarea copiilor cu nevoi speciale în grădiniţă, iniţiere IT şi utilizare mijloace multimedia în grădiniţă. De asemenea, se va forma o echipa de 25 de educatoare ca formatori, în urma participării la un program de formare autorizat de Centrul Naţional pentru Formarea Profesională a Adulţilor. Experienţa dobândită prin acest proiect, exemplele de bune practici se vor regăsi la finalul proiectului într-un ghid metodologic cu suport video, în broşuri tematice realizate de experţii celor patru instituţii implicate în acest proiect ce vor fi distribuite în toate grădiniţele din judeţ.

Proiectul va contribui la dezvoltarea ofertei de programe de formare pentru învăţământul preşcolar, va oferi oportunităţi educatoarelor de a participa la programe de formare continuă acreditate şi de a se implica activ în proiectarea şi susţinerea ca formatori a unor programe de formare prin CCD Arad şi în centrele de resurse create prin proiect, va contribui la îmbunătăţirea bibliografiei de specialitate şi la crearea unei reţele de experţi care vor promova politicile de calitate în educaţia timpurie. AGERPRES