UBB participă la un studiu pilot pentru testarea unui nou ranking

univ_bolyai_2008.jpgUniversitatea Babeş-Bolyai (UBB) a fost invitată să participe la un studiu pilot pentru testarea şi dezvoltarea unui nou ranking universitar, intitulat “U-Multirank”, diferit de sistemul de clasificare Shanghai (Academic Ranking of World Universities) – ce include 502 instituţii de învăţămant superior performante din lume.

Potrivit unui comunicat al UBB dat vineri publicităţii, pentru studiul pilot au fost selectate şi invitate să participe 150 de universităţi europene, din cele peste 4.000 de pe continent. Proiectul intitulat “U-Multirank” este finanţat de Comisia Europeană, iar primul raport pentru noul ranking va fi elaborat până în luna mai 2011.

La rândul său, site-ul ”U-Multirank” precizează că acest instrument multidimensional are în vedere modelul ”Centre for Higher Education” din Germania. Clasificarea Shanghai, promovată în China, este una dintre clasificările mondiale pe toate domeniile universitare, bazate pe calitatea excelentă a educaţiei. Cele 119 universităţi româneşti – de stat şi particulare, autorizate şi acreditate – nu au intrat până în acest moment în clasamentul Shanghai.

Totodată, Consiliul de Administraţie al UBB a angajat evaluarea cuprinzătoare a universităţii clujene la Accreditation, Certification and Quality Assurance Institute din Bayreuth (Germania). Programele universităţii clujene sunt supuse examinării de către acest institut, în vederea acreditării internaţionale şi sporirii competitivităţii catedrelor şi facultăţilor. Aplicarea politicii excelenţei şi selectarea, în premieră pe ţară, a programelor şi personalităţilor de excelenţă, sunt cele două acţiuni întreprinse de Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) în anul de studii 2009-2010, pentru consolidarea calităţii procesului de învăţământ şi mărirea competitivităţii internaţionale.

În acest an, la instituţia clujeană de învăţământ superior au fost premiate personalităţile de excelenţă şi programele de cercetare ştiinţifică, cercetare şi servicii, licenţă, master şi doctorat care au întrunit criteriile excelenţei. ”Termenul excelenţă a fost luat în accepţiunea internaţională, excelenţă însemnând contribuţie originală, recunoscută de comunitatea internaţională a specialiştilor, iar programele şi personalităţile de excelenţă au intrat în competiţiile internaţionale ale specializării respective”, se arată în comunicatul UBB. AGERPRES