74% dintre elevi au obţinut certificatul de utilizator avansat şi experimentat la Bac

Un număr de 813 elevi, adică 25,52% din numărul total al candidaţilor, au primit certificat de utilizator de nivel mediu, 1.499 de elevi, adică 47,05%, au obţinut certificatul de utilizator avansat, iar 874 (27,43%) cel de utilizator experimentat, la cea de-a doua sesiunea a examenului de Bacalaureat, la proba de testare a competenţelor la limba română, informează un comunicat de presă al MECTS remis vineri AGERPRES.

Conform datelor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene, la această probă au participat 3.186 de elevi (76,83%) dintr-un număr total de 4.147 înscrişi, 961 de candidaţi absentând. Nu s-a înregistrat nicio eliminare din examen.

Un număr semnificativ de participanţi s-a consemnat în municipiul Bucureşti – 498 elevi şi în judeţele Suceava – 329 şi Constanţa – 204. MECTS precizează faptul că rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional. Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă se stabileşte de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de Bacalaureat şi cu grila cuprinsă în procedurile elaborate şi transmise de CNEE.


Prima probă scrisă la limba şi literatura română din sesiunea august-septembrie se va desfăşura luni, 30 august. Susţinerea probei scrise la limba şi literatura maternă va avea loc marţi, 31 august, iar a probei obligatorii a profilului, miercuri, 1 septembrie. Ultima probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării va avea loc, vineri, 3 septembrie. În data de 5 septembrie vor fi afişate primele rezultate, până la ora 16,00, şi vor fi depuse contestaţii, în intervalul orar 16,00 – 20,00. Acestea vor fi soluţionate în intervalul 7-8 septembrie, urmând ca afişarea rezultatelor finale să aibă loc în data de 9 septembrie. AGERPRES