Ovidiu Brânzan: “Elevii riscă să se îmbolnăvească din cauza manualelor vechi”

branzan ovidiu.jpgFostul ministru al Sănătăţii Ovidiu Brânzan a declarat joi, pentru AGERPRES, că sute de mii de elevi din gimnaziu riscă să se îmbolnăvească de afecţiuni respiratorii, mai ales de astm bronşic sau alergii, din cauza manualelor vechi.

‘Tot felul de viruşi se pot dezvolta pe foile manualelor, iar dacă mai ajung şi în mediu umed, aceştia se dezvoltă într-un mediu cât se poate de prielnic. Să nu uităm că în mod instinctiv, când vrem să întoarcem o foaie dintr-o carte, umezim mai întâi degetul în gură. Nu de puţine ori, se tuşeşte sau se strănută deasupra paginilor. Dacă utilizatorul unui manual este bolnav şi procedează aşa, pagina este infestată, iar în mediu umed, bacilii sau viruşii pot avea viaţă lungă’, a explicat Ovidiu Brânzan.

Potrivit fostului inspector general şcolar de Timiş, Sorin Ionescu, în clasele I-VIII studiază circa 60.000 de elevi, dar cei din ciclul primar primesc manuale noi. ‘În general, ciclul de viaţă al unui manual este de trei ani, după care se retrage din circulaţie şi se distruge. Din păcate, sunt foarte mulţi profesori care şi-ar dori să aibă cel puţin un manual vechi după care să predea, deoarece, în multe şcoli, nici nu ajung manualele, fiind câte patru-cinci cărţi pe clasă’, a declarat Ionescu pentru AGERPRES. Potrivit fostului ministru al Sănătăţii, o evidenţă a eventualilor copii contaminaţi de la manualele şcolare nu există, deoarece este aproape imposibil să se monitorizeze o astfel de situaţie. ‘Când se îmbolnăvesc de vreo afecţiune respiratorie, niciun părinte nu se gândeşte că boala ar putea veni din manuale’, a spus Ovidiu Brânzan. AGERPRES