Liceul pentru nevăzători din Cluj-Napoca a fost apreciat şi în plan internaţional

Liceul pentru deficienţi de vedere din Cluj-Napoca este unul dintre centrele cele mai dinamice la nivel internaţional, la ora actuală, în privinţa muncii şi reflectării în domeniul deficienţelor vizuale, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Francis Guiteau, preşedintele Reţelei de specialişti în domeniul deficienţelor de vedere din Europa (ENVITER).

”Liceul pentru deficienţi de vedere din Cluj-Napoca s-a particularizat, de foarte mult timp în Europa, prin profesioniştii săi, la numeroase conferinţe internaţionale. Am întâlnit, în Germania, cu mulţi ani în urmă, invitaţi clujeni care au avut intervenţii extrem de interesante, punctuale şi competente, despre educaţia tinerilor afectaţi de probleme de vedere”, afirmă preşedintele ENVITER, Francis Guiteau, aflat luni în vizită cu o delegaţie de medici francezi.El spune că de atunci, specialiştii români din Cluj-Napoca în acest domeniu ”au avut, constant, reputaţia de a fi performanţi”.

Pe de altă parte, unitatea clujeană de învăţământ s-a modernizat continuu şi întruneşte, în acest moment, toate standardele europene de calitate, primeşte şi educă ”în cele mai bune condiţii copii nevăzători, ca şi în cele mai bogate ţări din Europa, fără nici o diferenţă”. ”Din acest motiv am decis să îi interpelăm pe profesioniştii de mare clasă clujeni şi i-am invitat, în urmă cu şase ani, să se alăture ENVITER, iar de atunci avem cooperări regulate. Am venit la Cluj-Napoca, însoţit de o mică delegaţie, pentru a revizita stabilimentele pentru copiii cu deficienţe de vedere şi auditive. Persoana care mă acompaniază în vizită este Maryvonne Lyazid, preşedintele celei mai importante organizaţii din Franţa dedicate oamenilor cu dizabilităţii auditive şi de vedere – Federaţia Naţională pentru inserţia persoanelor surde şi a celor nevăzătoare. Călătorim împreună pentru că eu, având o legătură specială cu Liceul pentru deficienţi de vedere din Cluj-Napoca, am dorit ca doamna Maryvonne Lyazid să descopere, la rândul său, maniera deosebită în care românii se ocupă de persoanele cu deficienţe de vedere şi auditive”, explică preşedintele ENVITER.


ENVITER (European Network for Vision Impairment Training, Education and Research) a fost creată în urmă cu zece ani şi a sărbătorit un deceniu de activitate, în 2009, la Berlin (Germania). ”În Europa sunt deja numeroase organizaţii de profil, dar ENVITER a fost creată în ideea unui concept puţin diferit, organizând reuniunea stabilimentelor şi serviciilor care lucrează aproape de persoanele cu astfel de dizabilităţi, bazându-ne pe profesonalismul lor, pentru a putea să avansăm în practicile comune între diferite ţări europene şi, în particular, pentru a putea cunoaşte practicile cele mai interesante, din toate punctele de vedere, în privinţa educării speciale şi sprijinirii persoanelor nevăzătoare. Am creat această reţea în care regrupăm, la ora actuală, aproximativ 25 de structuri, din 15 ţări diferite. Este important pentru noi, pentru că acestă confruntare de specialitate, această observare mutuală, poate să existe deşi lucrăm, iată, în 15 ţări”, arată Francis Guiteau. Unitatea clujeană de învăţământ participă, din 2008, la derularea unor proiecte europene, în calitate de membru activ al ENVITER.

În luna aprilie a acestui an, Liceului pentru deficienţi de vedere i-a fost acordat titlul de ”Şcoală Europeană” de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Parlamentului din Bucureşti. Liceul clujean este prima şcoală pentru nevăzători din România, în anul 2000, unitatea împlininind 100 de ani de activitate, în prezent elevii provenind din peste 20 de judeţe ale ţării. În şcoală îşi desfăşoară activitatea şi singura echipă sportivă din ţară pentru Torball (fotbal pentru nevăzători), care a câştigat în 2006 Medalia de Aur la finalele campionatelor europene de profil din Elveţia. AGERPRES