Investiţiile nejustificate în unităţile de învăţământ din Mureş vor fi stopate

matei dumitru.jpgŞeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, Dumitru Matei, a anunţat luni că, în această toamnă, vor fi reinventariate toate imobilele care adăpostesc unităţi de învăţământ, iar acolo unde se va constata că investiţiile nu se justifică acestea vor fi stopate.

“Reinventariem situaţia tuturor imobilelor din judeţ, plecând de la statutul juridic al clădirii, anul înfiinţării, investiţiile după 1990, cuantumul investiţiei, firma care a realizat investiţiile şi luăm în calcul şi evoluţia populaţiei şcolare. Acolo unde nu se impune continuarea unor investiţii vom lua măsura de sistare, dar pentru aceasta avem nevoie de bani. Avem situaţii în care investiţii începute în 2008 nu se justifică. În 2008 aveam pe rol aproximativ 170 de investiţii, de imobile, iar atunci s-au mai deschis câteva şantiere nejustificate”, a declarat Dumitru Matei.

Inspectorul şcolar general al judeţului Mureş a menţionat că există o serie de localităţi în care s-au investit sume impresionante, deşi numărul de elevi care învaţă aici este extrem de redus. În plus, el a susţinut că în comuna Cheţani există un “proiect fantomă”, care nu are nicio justificare nici măcar din prisma numărului de elevi.


“S-au pompat sume impresionante – la Band, Cheţani. S-a proiectat, de exemplu la Cheţani, o şcoală care, dacă am lua toţi copiii la un loc din următorii 10 ani, ar asigura spaţiu de şcolarizare. Or, acest proiect – nu i-aş spune megaloman, că nu-i corect, ci fantomă – nu s-a justificat şi nu se justifică. Din punctul meu de vedere nici nu va fi terminat. Este la primul nivel, va trebui realizată o reproiectare. Oricum şcoala veche, cu o investiţie de 3 – 4 miliarde, poate să confere cele mai bune condiţii de educare şi instruire”, a spus Dumitru Matei.


El a spus că nu îşi poate explica de ce lângă şcoala veche din Cheţani s-a dorit ridicarea uneia noi. “Este o altă clădire, care sub niciun aspect nu se justifică. Au fost nişte ambiţii de natură electorală fără o gândire sănătoasă. Mai există unităţi de învăţământ – nu construcţii – unde populaţia şcolară a fost în scădere, dar fenomene de acest gen nu sunt foarte multe în judeţul Mureş”, a conchis Dumitru Matei. AGERPRES