Trei directori de licee şi un profesor universitar din Cluj au fost trimişi în judecată

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au trimis în judecată un profesor universitar şi trei directori de licee din Cluj-Napoca, toţi arestaţi preventiv, fiind acuzaţi că au fraudat examenul de bacalaureat – sesiunile de vară şi toamnă ale anului 2009 şi din vara anului 2010.

Potrivit unui comunicat al DNA remis marţi, Ioan Rus, director al Grupului Şcolar ‘Alexandru Borza’, Ioan Văidăhăzan, director adjunct la Colegiul tehnic ‘Edmond Nicolau’, Ilie Cornoiu, profesor universitar în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj şi consilier judeţean, Dorel Avram, director al Grupului Şcolar ‘Didactica Nova’ şi director adjunct la Liceul ‘Victor Babeş’, sunt acuzaţi de trafic de influenţă, dare şi luare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, sustragere sau distrugere de înscrisuri.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată 16 elevi: Grigore Cesărean, Horaţiu Matiş, Marinela Moldovan, Corina Moga, Dumitru Rus, Elena Moldovan, Mihai Sergiu Radu, Gheorghe Ovidiu Mariş, Csaba Marton Toth, Pompei Colţea, Ioana Paul Fărcaş, Saveta Nechifor, Mircea Desmirean, Alexandru Costin, Andreea Izabela Marton, Vasile Mariş. Procurorii DNA susţin că, în scopul obţinerii unor câştiguri materiale totalizând peste 30.000 de euro, în perioada iunie 2009 – iunie 2010, profesorii s-au implicat în fraudarea examenelor de bacalaureat – sesiunile de vară şi toamnă ale anului 2009 şi din vara anului 2010.

În schimbul unor sume de bani, cuprinse între 250 şi 350 de euro pentru fiecare probă scrisă, sume pretinse şi primite de la un număr de 61 de candidaţi, cele patru cadre didactice au promis că le vor înlesni acestor candidaţi promovarea în mod fraudulos a bacalaureatului. Pentru a asigura reuşita celor promise, profesorii s-au implicat în comiterea a nu mai puţin de 164 acte materiale de falsificare a lucrărilor de bacalaureat la probele scrise (între 1 şi 4 probe pentru fiecare candidat), sustragerea lucrărilor originale şi înlocuirea lor cu cele falsificate care au fost predate centrelor zonale de evaluare. Astfel, în perioada iunie 2009 -iunie 2010, Ioan Rus, director al Grupului Şcolar ‘Alexandru Borza’, a pretins de la un număr de 33 de candidaţi suma totală de 23.650 euro, din care a primit efectiv suma de 22.350 euro şi 11.100 lei, lăsând să se creadă că are influenţă pe lângă unii dintre membrii comisiilor de examen de la cele trei sesiuni de bacalaureat şi îi poate ajuta să promoveze în mod fraudulos probele scrise.

Din banii primiţi, inculpatului i-au revenit 18.550 euro şi 10.000 lei. În iunie 2010, Ioan Văidăhăzan, în calitate de membru al Comisiei de examen de la Grupul Şcolar ‘Alexandru Borza’, a primit de la doi candidaţi, pentru a-i ajuta să promoveze în mod fraudulos examenul de bacalaureat la probele scrise suma de 800 euro. În august 2009, Ioan Văidăhăzan a pretins şi primit de la mai mulţi candidaţi suma totală de 3.400 euro şi 1.500 lei, din care a rămas cu suma de 1.600 euro şi 1.500 lei, lăsând să se creadă că are influenţă pe lângă unii dintre membrii comisiilor de examen de la Colegiul tehnic ‘Edmond Nicolau’ şi îi poate ajuta să promoveze în mod fraudulos probele scrise de la examenul de bacalaureat.

La rândul său, în sesiunea de bacalaureat din august-septembrie 2009, Ilie Cornoiu a primit de la Ioan Rus, Ioan Văidăhăzan Dorel Avram suma totală de 4.300 euro pentru ca, în calitatea sa de preşedinte al Comisiei de examen de la Centrul de examen de la Colegiul tehnic ‘Edmond Nicolau’, să îi ajute să fraudeze examenul de bacalaureat la probele scrise în interesul mai multor candidaţi. De asemenea, în august 2009 şi iunie 2010, Dorel Avram, director la Grupul Şcolar ‘Didactica Nova’ şi director adjunct al Liceului ‘Victor Babeş’ din Cluj Napoca, a pretins de la mai mulţi candidaţi suma totală de 14.650 euro, din care a primit suma de 13.950 euro.

Procurorii DNA susţin că o parte dintre elevii trimişi în judecată a falsificat lucrările scrise la unele probe ale examenului de bacalaureat, în sensul că aceştia au redactat alte lucrări în alte săli decât cele de examen şi având la dispoziţie subiectele rezolvate, cunoscând că lucrările originale vor fi înlocuite cu cele falsificate. Procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând celor patru profesori.
Pe 14 iulie 2010, Tribunalul Cluj a hotărât arestarea preventivă a celor patru profesori. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj. AGERPRES