Anton Hadăr: “Educaţia este încă Cenuşăreasa sistemului bugetar românesc”

hadar anton.jpgEducaţia este încă Cenuşăreasa sistemului bugetar românesc, cu un coeficient mediu de ierarhizare de 2,97, a declarat luni, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, preşedintele Alma Mater, Anton Hadăr.

Acesta a subliniat că administraţia publică are un coeficient de ierarhizare de 3,15, sănătatea – 3,33, iar bugetarii din justiţie ajung la 5,09. “În clasamentul acesta, fără să luăm în calcul apărarea, siguranţa naţională şi ordinea publică, suntem ultimii”, a spus Anton Hadăr, care a precizat că situaţia prezentată este doar parţială. Din 1.290.000 posturi bugetate în anul 2011, sindicaliştii cunosc situaţia doar pentru 818.000 de posturi.

< "Sunt 472.000 de posturi pentru care nu cunoaştem coeficienţii de ierarhizare. Sunt la secret", a spus preşedintele Alma Mater. Sindicaliştii încearcă să înlocuiască sporul de doctorat, pe care ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, îl consideră "indecent", cu un altul propus de sindicate şi acceptat de cei doi miniştri, cel al Muncii, Ioan-Nelu Botiş, şi cel al Educaţiei, Daniel Funeriu, şi anume sporul de excelenţă.

Potrivit lui Anton Hadăr, acest nou spor va ţine de calitatea muncii, de performanţa academică şi ar trebui să fie introdus în lege. Liderul Alma Mater a arătat, în încheiere, că marţi vor fi reluate discuţiile privind acest spor de excelenţă academică şi că se va aborda şi aplicarea în 2011 a legii cadru privind salarizarea bugetarilor, care nu a fost discutată deloc luni. Din partea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), prim-vicepreşedintele Simion Hancescu a spus că, la discuţiile de luni, a fost reiterată poziţia ca maximul pentru învăţământul preuniversitar să fie la jumătatea grilei, iar cei care intră în sistem să aibă un coeficient de ierarhizare cât mai mare. Propunerea FSLI este 2,4-2,5, iar ministerul va face nişte simulări pentru a vedea impactul financiar. Acesta a mai spus că salariul mediu în învăţământ este sub cel din alte sectoare, în condiţiile în care numărul celor cu studii superioare este mai mare decât cel din alte domenii.


“Este un lucru de care Guvernul ar trebui să ţină cont”, a subliniat liderul sindical. Acesta a mai arătat că aproximativ 151.000 profesori au un coeficient mediu de ierarhizare de trei, adică un salariu brut de 1.800 de lei, care, impozitat şi redus cu 25%, ajunge la 900-1.000 lei. În încheiere, cei doi lideri au spus că au apreciat prezenţa la discuţii a ministrului Funeriu, ”care a lăsat deoparte aroganţa sa obişnuită” şi căruia i-au cerut “să se bată în Guvern pentru domeniul pe care îl păstoreşte”. După mai bine de două ore de discuţii între liderii sindicaliştilor din educaţie, ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botiş, şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, s-a ajuns la concluzia că negocierile privind salarizarea cadrelor didactice vor continua şi în zilele următoare pentru ca joi să fie finalizate. AGERPRES