Proiectul “Secure Internet & Secure Generation’’

In perioada 18-21 septembrie 2010 a avut loc in Grecia intalnirea de proiect din cadrul proiectului “SECURE INTERNET & SECURE GENERATIONS’’ – SEIN – SEGE. Acest proiect este finantat de Comisia Europeana in cadrul programului sectorial GRUNDTVIG – Parteneriate pentru învăţare din cadrul Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii – ID proiect – 09 – GRU – P-LP-29-IS-TR.

Proiectul este coordonat de Centrul de Educatie a Adultilor ,,Sorgun Halk Egitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu’’ – Turcia cu parteneri din Romania ( Inspectoratul Scolar al Judetului Iasi), Italia, Spania, Cehia si Grecia. Instituţia gazdă din Grecia parteneră în proiect este ,,Centre for Lifelong Learning and Sustainable Development’’.

Activităţile s-au desfăşurat în plen, pe ateliere de lucru şi individual. Echipele ţarilor participante au prezentat concluzii ale studiilor pe care le-au desfăşurat, s-a lucrat în grupuri mixte, s-au formulat concluzii, strategii şi direcţii pentru activităţile viitoare din cadrul proiectului.

La aceasta intalnire de proiect au participat: Profesor Liliana Rujanu- coordonatorul proiectului, Inspector scolar, profesor Sabina Manea, Inspector Scolar, profesor Alla Apopei, Inspector Scolar, profesor Elena Motas si Profesor metodist CCD Iasi, Ileana Savinescu.
Pe parcursul celor patru luni ce au trecut de la întalnirea de proiect din Romania, coordonatorul cât si partenerii au desfaşurat cursuri de consiliere a parinţilor pe problematica securităţii internetului, dar si activitati de diseminare ale proiectului. Justificarea cursurilor de consiliere a rezultat datorită faptului că în ultimii ani, dependenţa tinerilor de calculator si de accesul la internet, pare a se fi amplificat sub diversele sale forme. Astfel contextul social nu poate fi rupt de mediul familial şi de mediul şcolar în care creşte şi se dezvoltă copilul. Pentru a putea interveni în vederea prevenirii şi limitării acestui fenomen, este necesară explicarea cauzelor.

Cursurile de consiliere pentru parinti au parcurs urmatoarele tematici:

-Utilizarea calculatorului-stare de fapt;

-Metode şi tehnici de intervenţie a părinţilor;

-Formarea la părinţi a competenţelor specifice de relaţionare cu copilul;

-Cooperarea părinte-copil în identificarea alternativelor.

Produsul final al proiectului este ,, GHIDUL DE CONSILIERE AL PARINILOR’’, ghid care a fost pilotat si acum este utilizat de toate tarile partenere din cadrul proiectului. Acest ghid a fost realizat de catre ISJ Iasi in colaborare cu Casa Corpului Didactic Iasi.
Deasemenea, proiectul a realizat un Curriculum pentru parinti si profesori, iar Casa Corpului Didactic Iasi, ca partener local in cadrul proiectului, a realizat cursuri de consiliere pentru parinti pe aceasta tema. Obiectivul general al cursului a fost de a informa parintii despre utilizarea in siguranta de catre copii lor a internetului si despre efectele utilizarii necontrolate ale acestuia.

Cursul si-a propus sa invete parintii ca prin orice metode si mijloace sa explice copiilor lor despre efectele negative ale utilizarii necontrolate a internetului, in cadrul cursului propus in oferta de programe de formare a Casei Corpului Didactic Iasi, ,, SECURITATEA INTERNETULUI ŞI SECURITATEA GENERAŢIILOR- sfaturi pentru parinti.

Pe agenda intalnirii de lucru din Grecia au figurat:

– Prezentarea studiilor şi a soluţiilor privind utilizarea internetului de către elevi, ocazie prin care s-au putut observa asemănările şi deosebirile problemelor cu care se confruntă ţările participante în proiect, au fost prezentate de catre fiecare partener, noi modalităţi de prevenţie şi intervenţie în utilizarea internetului de către tineri, noi soluţii tehnice de limitare a accesului copiilor la internet.

– Prezentarea de catre fiecare participant a rezultatelor obtinute in urma aplicarii chestionarelor aplicate parintilor;

– Dezbaterea planului viitor de activitati si redistribuirea sarcinilor in cadrul proiectului;

– Prezentarea rapoartelor de progres de catre fiecare partener;

-Definirea responsabilitatilor fiecarui partener pentru perioada urmatoare cat si organizarea bugetului pentru urmatoarele intalniri de proiect.
Inspectoratul Scolar al Judetului Iasi va furniza coordonatorului proiectului informatii despre gradul de cunoastere de catre parinti a utilizarii internetului, pentru a putea astfel controla modul de accesare de catre copii lor a anumitor pagini web. In urma furnizarii acestor informatii de catre fiecare partener, va fi creat un document de analiza statistica pe aceasta problematica.


Astfel, pentru a putea interveni, în vederea prevenirii şi limitării acestui fenomen, este necesară explicarea cauzelor, condiţiilor şi surselor care determină atât adicţia faţă de calculator, cât şi efectele pozitive ale folosirii acestuia. De asemenea va fi creat in anul al doilea al proiectului un forum de discutii, schimb de idei despre acest subiect, special dedicat parintilor.
Toate informatiile actualizate despre proiect se gasesc pe pagina web a proiectului: http://sein-sege-akate.iab-center.de/, dar si pe pagina web a Inspectoratului Scolar Judetean Iasi: http://www.isjiasi.ro/.