Reuniune internaţională cu tema ”Identitate şi globalizare” la Cluj-Napoca

Reprezentanţi ai mediului academic din ţară şi din străinătate participă, joi şi vineri, la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai, la Conferinţa internaţională cu tema ”Identitate şi globalizare”.

În discursul inaugural al reuniunii, şeful Catedrei de limba şi literatura engleză, prof. dr. Mihai Zdrenghea, a evidenţiat amploarea domeniului anglisticii în zilele noastre, engleza modernă fiind denumită adeseori ”lingua franca” globală. ”Combinând vorbitorii nativi cu cei non-nativi, constatăm că engleza a devenit cea mai vorbită limbă din lume şi este interesant de urmărit, azi, modul în care limba engleză a transformat lumea, iar lumea, la rândul ei, a transformat engleza, în cadrul unui proces de reconstrucţie a identităţii”, a susţinut prof. dr. Mihai Zdrenghea.

O scurtă prezentare a Facultăţii de Litere a fost făcută pentru invitaţii la manifestare de către decanul instituţiei, prof. dr. Corin Braga, iar conf. dr. Radu Adrian, membru în echipa de organizare a manifestării, a vorbit despre contribuţiile ştiinţifice ale prof. dr. Maria Georgieva de la Universitatea din Sofia (Bulgaria) şi prof. dr. Pia Brînzeu de la Universitatea de Vest din Timişoara, care participă la lucrările reuniunii de la Cluj-Napoca.


Prof. dr. Mihai Zdrenghea a declarat pentru AGERPRES că tema din acest an a reuniunii a fost aleasă pentru că este de foarte mare actualitate. ”Suntem la a şasea ediţie a acestei conferinţe care se numeşte ‘Construcţii ale Identităţii’, pentru a oferi posibilitatea abordării acestui subiect din diferite unghiuri de vedere. Am propus subtema ‘Identitate şi globalizare’ pentru acest an, pentru că este de foarte mare actualitate. Nu numai în economie se poate discuta de globalizare, ci şi în cultură, iar prin prisma limbii engleze, şi din punct de vedere lingvistic şi literar. Sunt absolut convins că prin participarea deosebită din acest an – peste 50% dintre participanţi sunt din ţări europene, din Asia şi din Africa -, se vor aduce contribuţii interesante în privinţa acestui subiect şi se va face un pas înainte în identificarea problemelor generate de globalizare, precum şi în considerarea avantajelor şi dezavantajelor acesteia”, a declarat şeful Catedrei de limba şi literatura engleză.

Universitarul clujean a amintit, cu acest prilej, că realizările colectivului Catedrei de limba şi literatura engleză sunt meritorii. ”Avem traducători de excepţie, care au publicat opere importante, şi lingvişti cu contribuţii deosebite în domenii apărute în ultimul deceniu. Colegii mei sunt profesori de primă referinţă”, a afirmat prof. dr. Mihai Zdrenghea. Manifestarea de la Cluj-Napoca este organizată de Catedra de limba şi literatura engleză a Facultăţii de Litere. AGERPRES