Vasile Pușcaș a vorbit despre provocările contemporane, “orașele internaționale” și șansele Iașului, la Universitatea “Petre Andrei”

puscas vasile.jpgPrezent la Iași pentru a participa la Forumul Regional de Investiții Nord-Est România, fostul negociator-șef al României cu Uniunea Europeană, Prof.univ.dr. Vasile Pușcaș, a acceptat invitația conduceriii Universității “Petre Andrei” de a susține o conferință pe teme de politici internaționale contemporane în fața cadrelor didactice și studenților universității.

“Am profitat de prezența domnului profesor Pușcaș la Iași pentru a discuta, împreună cu dumneavoastră, profesorii și studenții, despre o temă care, cu siguranță, vă va captiva” , a anunțat Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul Universității “Petre Andrei” din Iași.

Profesorii și studenții Universității au fost deosebit de interesați de o expunere cu privire la “Rolul internațional al orașelor”, în cadrul căreia Prof.univ.dr. Vasile Pușcaș a trecut în revistă tendințele contemporane ale mediului internațional, lansând o serie de scenarii cu privire la evoluțiile globale post-criză și oprindu-se și asupra provocărilor pe care le întâmpină România și, în particular, Iașul în acest context.


“În timp ce noi încă suntem în criză, lumea se află deja în post-criză și caută soluții. Dacă în mod tradițional actorii de pe scena internațională sunt statele, una dintre soluțiile de ultimă oră este de a activa orașele ca actori în sistemul internațional”, a susținut Prof.univ.dr. Vasile Pușcaș. Acesta a explicat că astfel de “orașe globale” sunt în prezent Tokio, New York și Londra, o listă lărgită de 55 de orașe fiind lansată recent, cu mențiunea că Bucureștiul, de pildă, are de-abia statutul de candidat. “Statele care vor avea orașe globale se vor dezvolta, iar celelalte se vor periferiza sau auto-periferiza, în funcție de cum vor reuși să-și transforme orașele proprii în poluri de competitivitate”, a mai spus Prof.univ.dr. Vasile Pușcaș.


Acesta a atras atenția asupra faptului că, în condițiile în care nici Europa nu este foarte bine reprezentată din punctul de vedere al “orașelor globale”, încercarea României de a se adapta unei lumi post-criză va fi cu atât mai dificilă. “Uniunea Europeană trebuie să stimuleze competitivitatea, orașele europene trebuie să devină poli de competitivitate, altfel Europa riscă să devină o colecție de piese de muzeu”, a avertizat Prof.univ.dr. Vasile Pușcaș.

Cum la conferință a participat și Primarul Iașului, Gheorghe Nichita, fostul ministru s-a oprit și asupra statutului și șanselor Iașului în acest peisaj global. “Iașul trebuie să treacă rapid de la statutul de pol de creștere, pe care îl acum, la cel de pol de competitivitate, dacă vrea să își păstreze măcar poziția în regiune. Nu avem alte șanse decât să ardem etapele”, a subliniat Prof.univ.dr. Vasile Pușcaș.
Un capitol foarte interesant al conferinței a vizat importanța mediului virtual în sistemul internațional post-criză. “Noi am pierdut în Europa bătălia pentru infrastructura tradițională – autostrăzi, căi ferate, căi fluviale -, dar avem o altă șansă. Lupta se duce acum pe așa-numitele autostrăzi electronice, broadband-uri. Mișcarea tot mai evidentă în această perioadă este de constituire a piețelor electronice globale și este necesar să creezi un alt tip de interacțiune în mediul global, o interacțiune în care creierele dețin supremația.


Părerea mea este că, în câțiva ani, printre actorii importanți la nivel global vor fi universitățile și centrele de cercetare care vor miza pe competitivitate. Îmi doresc foarte mult ca Iașul să devină un pol de competitivitate, iar Universitatea “Petre Andrei” să ajungă un actor important în acest demers”, a concluzionat Prof.univ.dr. Vasile Pușcaș.
Mesajul acestuia a fost îmbrățișat de Rectorul Universității “Petre Andrei” din Iași.

“Acum, la 20 de ani de la înființare, suntem o universitate în comunitate, încercăm să ne adaptăm tendințelor contemporane și ne dorim să devenim un pol important de competitivitate nu numai la nivel național, ci și internațional”, a afirmat Prof.univ.dr. Doru Tompea.
După ce a dialogat cu cadrele didactice și studenții pe teme legate de expunerea sa, Prof.univ.dr. Vasile Pușcaș a promis că va reveni la Iași, pentru a susține și alte conferințe, sub egida Centrului pentru Studiul Relațiilor Internaționale din cadrul Universității “Petre Andrei” din Iași.