Mircea Geoană pledează pentru găsirea unei formule de emitere a diplomelor dublu recunoscute

geoana mircea.jpgPreşedintele Senatului, Mircea Geoană, a pledat, marţi, pentru găsirea unei formule prin care universităţile româneşti să obţină, pentru absolvenţi, printr-un parteneriat cu instituţii similare, de prestigiu, din străinătate, diplome dublu acreditate, recunoscute atât în România, cât şi în alte ţări. Potrivit lui Geoană, în acest fel ar putea fi rezolvată “hemoragia în care tineri români pleacă la studii în străinătate şi revin în ţară după foarte mult timp”.

“Ar trebui să găsim o formulă, pentru că ar fi mai uşor pentru un tânăr dacă ar obţine o diplomă dublu acreditată. Ar avea o şansă să fie angajat mai uşor. În plus, ar fi o chestiune de prestigiu şi pentru universităţile româneşti. Am putea creşte astfel şi numărul studenţilor străini care vin la facultate în România. Este păcat că nu avem reglementat acest aspect al diplomelor”, a declarat Mircea Geoană, în cadrul şedinţei Comisiei pentru învăţământ a Senatului în care se discută Legea educaţiei. El a susţinut că o problemă poate fi finanţarea redusă a domeniului educaţiei în România.


“Nu cred că vom putea să ne batem cu bugetele universităţilor mari din străinătate, dar cred că ne putem bate oricând din punct de vedere calitativ”, a opinat Geoană. Prezent la şedinţa Comisiei pentru învăţământ din Senat, preşedintele Camerei superioare a Parlamentului a intervenit în discuţiile senatorilor pe marginea articolului 108, punctul 3 din Legea educaţiei, care se referă la acest aspect. Membrii Comisiei pentru învăţământ au reglementat şi aspectul referitor la recunoaşterea diplomelor de studii superioare, modificând forma în care a fost adoptat de Camera Deputaţilor articolul 107 din Legea educaţiei.


Senatorii propun, printr-un amendament al secretarului comisiei, Nicolae Robu (PNL), ca diplomele să fie recunoscute dacă sunt emise de instituţii de învăţământ superior acreditate, în conformitate cu prevederile legale pentru programele de studii acreditate sau autorizate. AGERPRES