Conferinţa Naţională a Studenţilor din Şcolile de Administraţie Publică

poza de grup.jpgAsociaţia Naţională a Studenţilor în Ştiinţe Administrative (A.N.S.S.A) a organizat, în perioada 17 – 19 decembrie, în statiunea Moneasa din judeţul Arad, cea de a VIII-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Studenţilor din Şcolile de Administraţie Publică cu titlul “Actualităţi şi perspective privind tinerii şi administraţia publică”.

La reuniune au participat studenţi ai facutăţilor de ştiinţe administrative, de drept şi de management din cinci centre universitare: Bucureşti, Piteşti, Iaşi, Oradea, Timişoara, precum şi reprezentaţi ai sectorului public: Mirel Boldici – Directorul Centrului Regional de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală (C.R.F.C.A.P.L.) Timişoara, Zeina Moldovan – Şef Serviciu Urbanism, Amenajarea Teritoriului şi Protecţia Mediului din cadrul Consiliului Judeţean Arad si Mircea Sebastian – Şef Serviciu C.R.F.C.A.P.L. Timişoara.

Acestia au prezentat realitătile si perspectivele carierei tinerilor functionari publici din România care, în această perioadă, sunt pusi sub un con de umbră din punctul de vedere al motivatiei financiare. Dezbaterile au fost moderate de presedintele asociatiei, Bogdan Fârsirotu, care a vorbit din perspectiva tinerilor cu 2-5 ani de experientă într-o funtie publică, si care consideră că “persoanele ce ocupa functii de conducere trebuie să depăsească sindromul schimbării si al revolutiei de sistem si să urmărească, mai degrabă, eficientizarea si îmbunătătirea mecanismelor administratiei publice (n.a. dezvoltarea de sisteme de guvernare electronică, folosirea standardelor de calitate, reducerea termenelor de comunicare) din interiorul sistemului prin protejarea si promovarea personalului cu experientă”. Tot presedintele, în deschidere, a afirmat că “tinerii trebuie să fie cei 20% cauză, care trebuie să genereze 80% din efectele pozitive ale activitătii administratiei publice, prin cunoasterea în profunzime a legii si a spiritului acesteia”, interpretând principiul Pareto într-o relatie inedită: tânăr – progres – administratie.

Tema carierei funtionarilor publici a generat un dialog activ între participanti si invitati. Dialogul a prezentat invitatilor viziunea studentilor legată de administratia publică, care este usor diferită fată de viziunea lucrătorilor din sistem. Studentii îsi doresc să aibă o carieră în sectorul public si îsi doresc o administratie în slujba cetăteanului si nu invers, dar recunosc lipsa motivării finaciare a tinerilor angajati din acest domeniu. S-au discutat si oportunitătile mediului privat care, prin comparatie cu cel de stat, este mai atractiv. O concluzie privind această temă a condus la opinia că optiunea personală, viziunea proprie privind viitorul si pozitionarea fiecăruia sunt decisive în alegerea traiectoriei de urmat.

Asociatia a încercat în cadrul celei de a VIII-a editii a Conferintei să identifice si să promoveze calitătile de conducător ale studentilor în stiinte administrative, acestia reprezentând, în fond, viitorul în administratia publică românească si europeană.