Zilele Alecart la UPA din Iași

alecart.jpgCea mai cunoscută și premiată revistă școlară din Iași a ajuns la numărul cinci. Pentru a marca evenimentul cum se cuvine, Universitatea “Petre Andrei” din Iași a găzduit, la finele săptămânii trecute, Zilele Alecart.

Prima seară a fost dedicată lansării celui mai recent număr al revistei și a început pe acordurile muzicale ale elevilor de la Colegiul Național de Artă “Octav Băncilă”. “Întotdeauna Alecart a însemnat o sărbătoare a spiritului și mă bucur că ne revedem astăzi, în această Aulă, la lansarea celui de-al cincilea număr”, a spus, în deschiderea manifestării, Conf.univ.dr. Daniel Șandru.

Directorul Colegiului Național de Artă “Octav Băncilă”, Luise Barnea, i-a felicitat pe elevi pentru exercițiul lor jurnalistic. “Școala nu e bună azi, dacă ieri nu s-a gândit la mâine. De aceea cred că e nevoie de modele și, de această dată, consider că voi ați fost modelul”, a spus aceasta. Întâlnirea a fost moderată de Prof. dr. Nicoleta Munteanu, cadru didactic la Colegiul de Artă și unul dintre coordonatorii Alecart. “Am devenit o echipă puternică și care chiar are ceva de spus”, a apreciat aceasta.

Prezentarea revistei a fost făcută de Asist.univ.dr. Loredana Opariuc de la Universitatea “Al.I.Cuza” și Prof.drd. Anamaria Blanaru, unul dintre coordonatorii revistei. “Acest număr din Alecart este, în egală măsură și revistă și album. Mi-a plăcut foarte mult că nu sunteți cuminți și că știți să spuneți nu, acolo unde aveți rezerve”, a apreciat Asist.univ.dr. Loredana Opariuc. La rândul său, Prof. drd. Anamaria Blanaru a explicat audienței modul în care redactorii de la Alecart au încercat să răspundă la întrebarea “este România o soluție pentru a studia mai departe?”. Începând cu acest număr, colectivului de redacție i s-au alăturat și elevii Colegiului “Nicu Gane” din Fălticeni”. “Consider că Alecart este un proiect care va elimina decalajul dintre universitar și preuniversitar”,a spus Prof.dr. Mihaela Bărbăcuț, cadru didactic la colegiul sucevean.

Seara s-a încheiat cu dezbaterea “Despre opțiuni” la care au fost invitați Tudor Tiron Giurgică, elev la Colegiul Național Iași, Teodora Oprea, studentă la Facultatea de Drept a Universității “Al.I.Cuza” și Roxana Șoica elevă a Colegiului Național, bursieră în Marea Britanie. “Educația începe să fie plasată din ce în ce mai mult în afara școlii. Cred că Alecart i-a format pe elevi mai mult decât un semestru de română”, a spus Tudor Giurgică. Teodora Oprea a subliniat că “o problemă actuală este aceea că nu mai e suficient să știi pentru tine, ți se cere permanent să îți etalezi cultura”, iar Roxana Șoica a făcut comparație între sistemul de învățământ românesc și cel britanic.

Cea de-a doua zi a evenimentului a fost dedicată înâlnirii echipei redacționale Alecart cu profesioniști din mass-media. În cadrul workshop-ului “Jurnalistul viitorului”, coordonat de Lector univ drd. Ivona Burduja, elevii s-au întâlnit cu Toni Hrițac, redactor șef al Ziarului de Iași și Iulian Micu, coordonatorul newsiasi.ro “Cred că presa scrisă este locul unde sunt păstrate valorile esențiale ale jurnalismului. E ca un altar al presei și, la fel ca un altar într-o biserică, va păstra o aură deosebită, dar va fi redusă ca dimensiuni”, le-a spus elevilor Toni Hrițac. La rândul său, Iulian Micu le-a vorbit tinerilor jurnaliști despre media online. “Ca să îmi fac o idee despre jurnalistul viitorului, îmi imaginez cititorul viitorului și cred că el va opta pentru selecția de informație, se va îndrepta spre media de nișă”, a precizat acesta.

Cel de-al doilea workshop, coordonat de Conf.univ.dr. Daniel Șandru, a avut ca subiect “Jurnalismul radio și de televiziune” și i-a avut ca invitați pe Lector univ.dr. Georgeta Condur, realizator Tele M și pe Florin Chiriac, realizator Radio Iași, care a apreciat că “vocile în radio sunt foarte importante, nu doar prin cuvintele rostite, ci și prin imaginea omului care vorbește în mintea noastră”. Lector univ.dr. Georgeta Condur i-a sfătuit pe tinerii care vor să opteze pentru o carieră în televiziune. “Nu există un traiect foarte bine definit pentru a ajunge să lucrezi în televiziune. Ar trebui totuși să se plece de la o limbă română stăpânită decent”, a spus aceasta.

Din redacția Alecart fac parte elevi de la Colegiul Național de Artă “Octav Băncilă”, Colegiul Național Iași, Colegiul Național “Petru Rareș” din Suceava și Colegiul “Nicu Gane” din Fălticeni. Revista liceenilor este editată sub patronajul Universității “Petre Andrei” din Iași.