Robot folosit pentru studiul autismului, la UBB

O echipă de specialişti de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) va face un studiu în cadrul căruia un roboţel numit Probo va fi folosit pentru a-i determina pe câţiva copii care suferă de autism să deprindă noi abilităţi care să-i ajute să se integreze mai repede în societate.

Robotul, care poate să zâmbească sau să se întristeze, să arate dezgust, frică sau furie, dar şi să îmbrăţişeze, va fi ‘prezentat’ copiilor în speranţa că aceştia vor interacţiona cu el.

Psihoterapeuţii speră că micuţii, care suferă de forme severe de autism, să înveţe lucruri noi de la roboţel, care i-ar putea ajuta să îşi dezvolte abilităţile şi deprinderile sociale.


‘Au fost câteva proiecte europene în ultimii ani care au arătat că aceşti copii interacţionează pe anumite segmente mai bine cu roboţii decât cu oamenii. Autismul nu poate fi vindecat, încercăm să înţelegem mecanismele astfel încât să putem ameliora condiţia clinică a acestor copii. Vrem cu acest robot să dezvoltăm câteva componente legate de această tulburare cum ar fi de exemplu interacţiunea socială, recunoaşterea emoţiilor, expresivitatea emoţională şi ceea ce se numeşte atenţie împărtăşită, adică copilul să înveţe prin interacţiune cu adultul’, a declarat, pentru AGERPRES, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, din cadrul UBB, Daniel David.


Potrivit lui David, studiile au arătat că persoanele care suferă de autism nu reuşesc să descifreze mimica şi gestica celor din jur şi din această cauză oamenii li se par ameninţători şi se sperie. Profesorul a afirmat că s-a observat că micuţii care suferă de afecţiuni din spectrul autist sunt mai dispuşi să comunice cu un robot, pentru simplul motiv că acesta are mişcările şi mimica mult mai predictibile şi astfel se simt mai bine. Robotul, creat de ingineri de la Universitatea Vrije din Bruxelles a fost gândit pentru a servi câtorva scopuri ştiinţifice, dar şi de comunicare.


Unul dintre ele este acela de a servi ca suport pentru dezvoltările inginereşti în domeniul roboticii (ca de exemplu dezvoltarea unei vederi mai bune sau a unei mişcări mai fine a braţului) sau mai poate avea utilizare în domeniul medical. Roboţelul este cu precădere folosit în comunicarea cu copiii care sunt nevoiţi să petreacă mult timp în spital pentru a li se explica, de exemplu, la ce proceduri medicale vor fi supuşi, iar toate informaţiile li se dau prin intermediul roboţelului. De asemenea, o altă aplicare este cea în domeniul psihoterapiei, care va fi testată pe parcursul câtorva săptămâni, de specialiştii de la Cluj-Napoca, pe un grup de patru copii. AGERPRES