DSP Constanţa a propus ca Spitalul de Recuperare şi Balneologie Eforie Nord să fie administrat de Universitatea Ovidius

univ_ovidius_constanta.jpgŞeful Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, dr. Constantin Dina, a declarat, luni, că i-a propus ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, ca Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord să fie trecut în administrarea Universităţii Ovidius, şi nu în cea a Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti, aşa cum prevede un proiect de hotărâre al Ministerului Sănătăţii, dar că nu a primit niciun răspuns.

”Există un proiect de hotărâre de guvern legat de Eforie Nord, privind comasarea spitalului cu Institutul Naţional de Balneologie. Noi am făcut altă propunere. Să-l ia Universitatea Ovidius şi Facultatea de Medicină în administrarea lor şi să aibă grijă de ceea ce înseamnă cheltuielile cu dotările, cu investiţiile în spitalul respectiv. Ei pot să se implice în dotarea cu aparatură de înaltă performanţă, chiar pot s-o facă. (…) N-am primit niciun răspuns nici în legătură cu această propunere”, a afirmat reprezentantul DSP Constanţa, într-o conferinţă de presă, menţionând că nici referitor la propunerea făcută de a nu fi desfiinţat Sanatoriul Mangalia nu a primit răspuns.

Ministerul Sănătăţii intenţionează desfiinţarea Institutului Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă Bucureşti “Prof. Dr. Florin Brătilă” Bucureşti şi a Spitalului Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord şi reorganizarea Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti.


Totodată, se urmăreşte desfiinţarea Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia şi trecerea lui, ca instituţie fără personalitate juridică, în structura Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol, ceea ce a făcut ca, pe 18 ianuarie, circa 200 de salariaţi ai unităţii medicale să organizeze un miting de protest în centrul municipiului Mangalia. Conform directoarei sanatoriului, Laura Condur, comasarea celor două unităţi sanitare de la Mangalia şi Techirghiol, aflate la o distanţă de 30 de kilometri una de cealaltă, ”nu ar duce în mod cert la îmbunătăţirea calităţii actului medical ci, dimpotrivă, ar conduce la un management defectuos cu repercursiuni asupra serviciilor medicale furnizate”.


Desfiinţate din punct de vedere juridic, în urma comasării cu unităţi spitaliceşti mai mari în scopul eficientizării actului medical, vor fi şi Spitalul Orăşenesc Cernavodă care va deveni secţie exterioară a Spitalului Municipal Medgidia, Spitalul de Ftiziologie Agigea şi Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud, ambele devenind secţii exterioare ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. AGERPRES